article
1.6449335
HELMOND - In Helmond en zes omliggende gemeenten start nog dit schooljaar een groot project dat via het onderwijs depressies en zelfdoding bij jongeren moet gaan voorkomen. De start van dat project werd maandag in theater Speelhuis in Helmond gegeven.
Peelregio gaat depressie en zelfdoding bestrijden via onderwijs
HELMOND - In Helmond en zes omliggende gemeenten start nog dit schooljaar een groot project dat via het onderwijs depressies en zelfdoding bij jongeren moet gaan voorkomen. De start van dat project werd maandag in theater Speelhuis in Helmond gegeven.
http://www.ed.nl/regio/helmond/peelregio-gaat-depressie-en-zelfdoding-bestrijden-via-onderwijs-1.6449335
2016-09-26T17:20:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4309188.1397126452!image/image-4309188.jpg
Helmond,Laarbeek,Gemert-Bakel,Asten,Geldrop-Mierlo,Deurne,Someren,Zorg,Onderwijs,Psyche,Middelbaar onderwijs,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Peelregio gaat depressie en zelfdoding bestrijden via onderwijs

Peelregio gaat depressie en zelfdoding bestrijden via onderwijs

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HELMOND - In Helmond en zes omliggende gemeenten start nog dit schooljaar een groot project dat via het onderwijs depressies en zelfdoding bij jongeren moet gaan voorkomen. De start van dat project werd maandag in theater Speelhuis in Helmond gegeven.

  Het gaat om een uniek project, niet eerder in Nederland zo opgezet, dat samen met het Trimbos Instituut onder leiding van GGZ Oost-Brabant en GGD Zuidoost-Brabant is opgezet.

  Het 'aanvalsplan' is een antwoord van instanties en zeven gemeenten op de piek in het aantal zelfdodingen onder jongeren tot 23 jaar in de Peel vorig jaar. Dat waren er acht. Ter vergelijking: in heel Zuidoost-Brabant ging het in 2015 over twaalf gevallen. Sinds 2002 lag het aantal in de Peel op zo'n twee per jaar.

  Voortgezet onderwijs
  De nieuwe aanpak richt zich op de 3.500 leerlingen in het tweede leerjaar van het voortgezet onderwijs in de regio. Hun 140 mentoren krijgen een training om het onderwerp op een juiste manier in de klas bespreekbaar te maken. Alle leerlingen zullen aan een programma meedoen, met ook een rollenspel. Dat moet hen beter leren omgaan met negatieve ervaringen. Bovendien vullen ze allemaal vragenlijsten in over hun stemmingen. Ook ouders krijgen voorlichting.

  3.500 leerlingen
  Het project start op zeven scholen. De gemeenten Helmond, Someren, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Geldrop-Mierlo doen eraan mee. Uiteindelijk moeten de komende vier jaar zo'n 3.500 leerlingen eraan meedoen. De verwachting is dat zo'n 350 leerlingen daarna extra hulp moeten krijgen omdat ze met depressieve klachten of zelfmoordgedachten rondlopen. Zo'n 35 leerlingen zouden snel gespecialiseerde hulp moeten krijgen, is de inschatting. Volgens landelijk onderzoek denkt elf procent van de jongeren wel eens aan zelfdoding.

  In de Peel is gekozen voor het tweede leerjaar omdat depressieve gevoelens en gedachten van suïcide zich vooral bij jongeren vanaf 14 jaar ontwikkelen. Het project wordt in eerste instantie uitgevoerd op het Commanderij College, Varendonck, Jan van Brabant, de OMO-scholen in Helmond, het Sint-Willibrord gymnasium, IVO Deurne en Strabrecht College. De opvoedondersteuners en jeugdverpleegkundigen van deze scholen zijn erbij betrokken.