article
1.6136152
HELMOND - Op een braakliggend veld in Helmond moet de slimste wijk ter wereld komen. Alles draait daar om duurzaam, groen en delen. TU/e-professor Elphi Nelissen droomt van technisch vernuft, maar nog meer van gemeenschapszin.
'Slimme wijk in Helmond is vooral heel fijn om te wonen'
HELMOND - Op een braakliggend veld in Helmond moet de slimste wijk ter wereld komen. Alles draait daar om duurzaam, groen en delen. TU/e-professor Elphi Nelissen droomt van technisch vernuft, maar nog meer van gemeenschapszin.
http://www.ed.nl/regio/helmond/slimme-wijk-in-helmond-is-vooral-heel-fijn-om-te-wonen-1.6136152
2016-06-27T22:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6136153.1466765499!image/image-6136153.jpg
Helmond,Duurzaam wonen,Bouwplan,Wonen,Bouw,Elphi Nelissen,Slimme Wijk,Brandevoort,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / 'Slimme wijk in Helmond is vooral heel fijn om te wonen'

'Slimme wijk in Helmond is vooral heel fijn om te wonen'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Hoogleraar aan de TU/e Elphi Nelissen droomt van een slimme wijk in Helmond.
   Fotograaf
  HELMOND - Op een braakliggend veld in Helmond moet de slimste wijk ter wereld komen. Alles draait daar om duurzaam, groen en delen. TU/e-professor Elphi Nelissen droomt van technisch vernuft, maar nog meer van gemeenschapszin.

  Voorbeeldje. Op een zomeravond klinkt het geluid van brekend glas, ergens in een achtertuin. Dat kan een omgevallen wijntje zijn, maar net zo goed een inbreker die zijn weg zoekt. Een onzichtbare sensor registreert het geluid en zendt een bericht naar de telefoons van omwonenden. 'Let op: bij nummer 3 is glas stukgegaan'. "Iemand neemt een kijkje en je weet wat er aan de hand is. Zo kan slimme techniek bijdragen aan veiligheid door inbraken te voorkomen."

  Vraag hoogleraar duurzaam bouwen aan de TU/e Elphi Nelissen (57) naar de voordelen van een slimme wijk en zij is nauwelijks te stoppen. "Veiliger, gezonder, duurzamer. Maar vooral: heel fijn om te wonen."

  In Helmond moet de komende jaren een smart village verrijzen. Helmond meldde zich voor het project van de Technische Universiteit Eindhoven, stelde de grond beschikbaar en is nu met de TU/e op zoek naar bouwers en bewoners. Op het nog lege stuk De Marke in Brandevoort is 85 hectare gereserveerd voor zo'n duizend woningen, winkels en kantoren.

   

  Hoe ziet zo'n slimme wijk eruit?
  "Heel veel groen, weinig auto's. De auto's die er rijden, zijn elektrisch en worden gedeeld. In de openbare ruimte nemen fietsers, voetgangers en spelende kinderen de hoofdplek in. Wie de wijk bezoekt, komt met de fiets of het openbaar vervoer. Kom je met de auto, dan parkeer je aan de rand en haalt een zelfrijdende elektrische auto je op voor het laatste stukje. Die rijdt dan heel langzaam vanwege de veiligheid."

   

  Lees dinsdag het hele interview in het ED of de digitale krant.