article
1.6399588
HELMOND - Het was donderdag bloedjeheet. Desondanks zat een elftal senioren het fiets- en wandelverkeer te turven naast het spoor.
Turvende ouderen zien Helmonders illegaal afslaan
HELMOND - Het was donderdag bloedjeheet. Desondanks zat een elftal senioren het fiets- en wandelverkeer te turven naast het spoor.
http://www.ed.nl/regio/helmond/turvende-ouderen-zien-helmonders-illegaal-afslaan-1.6399588
2016-09-16T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6399781.1473974438!image/image-6399781.JPG
Helmond,Verkeer,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Turvende ouderen zien Helmonders illegaal afslaan

Turvende ouderen zien Helmonders illegaal afslaan

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HELMOND - Het was donderdag bloedjeheet. Desondanks zat een elftal senioren het fiets- en wandelverkeer te turven naast het spoor.

  In de tas naast de tuinstoel hadden de meesten een thermoskan koffie, zelf gesmeerde bammetjes en een flesje water. Op schoot een klembord, op het hoofd een hoedje. Ze zitten immers in de volle zon. Terwijl het kwik richting de dertig graden kruipt, tellen elf senioren fiets- en wandelverkeer bij de twee spoorwegovergangen aan de Engelseweg. Waarom? Dat weten ze zelf eigenlijk ook niet.

  De tellers zitten er al sinds zeven uur. Tussen hen ook twee jonkies. Een ervan is Niels Jacobs, coördinator. "Studenten bleken niet altijd even betrouwbaar als ze om zeven uur 's ochtends moesten beginnen", verklaart hij de keuze voor senioren van uitzendbureau 65plus. Jacobs: "Dat gaat hen een stuk beter af."

  Ad Versantvoort (69) knikt. Hij is een van de vier tellers bij de kruising en spoorwegovergang naast de Vlisco. De fietsers uit zijn richting kunnen officieel drie kanten op. Maar het populairst is keuze vier: niet oversteken, maar direct links afslaan en tegen het verkeer in rijden. Versantvoort laat zijn turf-velletje van 8.15 uur (elk kwartier een nieuw blaadje) zien: "Van de 69 fietsers sloegen er 32 illegaal links af."

  Op de vraag waarom de tellers hier tellen, halen ze allemaal hun schouders op. De gemeente Helmond laat weten dat de senioren in ieder geval niet voor niks hebben zitten puffen. Nu de Kasteelherenlaan, de nieuwe weg onder het spoor door, klaar is; wordt gekeken hoe het verkeer zoveel mogelijk die kant op kan worden gestuurd. Auto's worden geteld door sensoren, voetgangers en fietsers moeten ouderwets worden geturfd.