article
1.6091875
HELMOND - Orgelman Alfons van Gehlen ligt overhoop met ondernemers omdat hij in Helmond te lang op één plek staat met zijn orgel. Elke zaterdag is het voortaan raak, staan er stadswachten voor zijn neus en is er 'gezeik'.
Zaterdagse orgelmuziek in Helmond blijkt bron van conflict
HELMOND - Orgelman Alfons van Gehlen ligt overhoop met ondernemers omdat hij in Helmond te lang op één plek staat met zijn orgel. Elke zaterdag is het voortaan raak, staan er stadswachten voor zijn neus en is er 'gezeik'.
http://www.ed.nl/regio/helmond/zaterdagse-orgelmuziek-in-helmond-blijkt-bron-van-conflict-1.6091875
2016-06-09T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6091876.1465420180!image/image-6091876.jpg
Helmond,Muziek,hermes
Helmond
Home / Regio / Helmond / Zaterdagse orgelmuziek in Helmond blijkt bron van conflict

Zaterdagse orgelmuziek in Helmond blijkt bron van conflict

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Orgelman Alfons van Gehlen staat vaak pal naast het terras van lunchroom Il Borgo. Daar 'blaast hij de klanten weg', aldus de ondernemer. Maar Van Gehlen wijkt niet.
  HELMOND - Orgelman Alfons van Gehlen ligt overhoop met ondernemers omdat hij in Helmond te lang op één plek staat met zijn orgel. Elke zaterdag is het voortaan raak, staan er stadswachten voor zijn neus en is er 'gezeik'. 
  Hij zet het orgel tégen mijn tafeltjes aan het blaast de mensen letterlijk van het terras.

  Orgelman Alfons van Gehlen is het helemaal zat.

  Wegpesten
  De Limburger die elk weekend met zijn orgel in de Helmondse binnenstad staat, heeft het gevoel dat hij wordt weggepest. "Maar ik kom hier al 28 jaar, ik laat me niet wegjagen."

  Het gaat eigenlijk om één specifieke plek waar Van Gehlen zijn muziekinstrument 's zaterdags rond twaalf uur parkeert: waar de Veestraat uitkomt bij de zaterdagmarkt. Pal naast het terras van lunchroom Il Borgo. Van Gehlen: "Ik snap dat die ondernemer misschien niet op mijn muziek zit te wachten, maar ik ben óók ondernemer. En dit is een van de drukste plekken van de stad."

  Regels
  Van Gehlen zegt zich netjes aan de regels te houden: "Ik mag overal in Helmond muziek maken, maar wel maximaal drie kwartier op dezelfde plek. Daarna moet ik verkassen en dat doe ik ook. Maar ik sta daar nog geen vijf minuten of ze hebben al weer de stadswacht gebeld. Il Borgo zit hier vijf jaar, ik al 28. Ik heb ook rechten."

  Tegengeluid
  Bij Il Borgo-eigenaar Hugo Molleman schieten de opmerkingen van Van Gehlen in het verkeerde keelgat. "Vooropgesteld, ik vind het orgel een aanwinst voor Helmond. Maar Gehlen moet geen overlast veroorzaken en zich aan de regels houden."

  Volgens Molleman gebeurt dat niet: "Hij zet het orgel tégen mijn tafeltjes aan het blaast de mensen letterlijk van het terras. Klanten staan op en lopen weg, soms zelfs zonder te betalen. Maar goed, dat heb ik nu eenmaal te slikken, omdat de gemeente het toelaat dat hij hier staat. Maar wel een beperkte tijd. Zei hij drie kwartier? Volgens mij is het een halfuur. Maakt ook niet uit, want hij staat hier geregeld een uur en een kwartier."

  Dat idee hebben ze ook bij Jeansclub, dat naast Il Borgo zit. "Het orgel wordt geregeld verplaatst over de Veestraat, maar volgens mij staat hij toch vooral langer hier en bij de ingang van de Elzaspassage", zegt eigenaar Frans, die verder vindt dat voor beide verhalen wat valt te zeggen. Dat vindt ook René Moïze de Chateleux van snoepwinkel Jamin. Hij kan zich voorstellen dat mensen op het terras niet gecharmeerd zijn van de muziek. "Van de andere kant: de orgelman is ook ondernemer. Dit is zijn brood. Dus het is logisch dat hij op een drukke plek in het centrum gaat staan."

  Gemeente
  Bij de gemeente gaan ze zich er verder niet mee bemoeien. "Het is namelijk niet verboden wat hij doet", reageert een woordvoerder. "Er is wel ooit een herenakkoord gesloten tussen de orgelman en ondernemers over dat hij ergens een beperkte tijd mag staan. Volgens mij een kwartier. Maar dit is iets tussen ondernemers. De gemeente gaat niet als scheidsrechter optreden."