article
1.6323929
BERGEIJK - De bouw van de St. Bernardusschool op 't Loo in Bergeijk is stilgelegd op last van de rechter. De basisschool gaat nu mogelijk pas eind 2017 open.
Bouw St. Bernardusschool Bergeijk vertraagd door uitspraak rechter
BERGEIJK - De bouw van de St. Bernardusschool op 't Loo in Bergeijk is stilgelegd op last van de rechter. De basisschool gaat nu mogelijk pas eind 2017 open.
http://www.ed.nl/regio/kempen/bergeijk/bouw-st-bernardusschool-bergeijk-vertraagd-door-uitspraak-rechter-1.6323929
2016-09-01T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4268029.1455271233!image/image-4268029.jpg
Bergeijk,Bouw en wonen,Basisonderwijs,hermes
Bergeijk
Home / Regio / Kempen / Bergeijk / Bouw St. Bernardusschool Bergeijk vertraagd door uitspraak rechter

Bouw St. Bernardusschool Bergeijk vertraagd door uitspraak rechter

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Spijbelen
   Titel
   Spijbelen
   Fotograaf
   Locatie
   ERMELO
  BERGEIJK - De bouw van de St. Bernardusschool op 't Loo in Bergeijk is stilgelegd op last van de rechter. De basisschool gaat nu mogelijk pas eind 2017 open.

  Dat is een halfjaar later dan gepland. Leerlingen van de St. Bernardusschool in Bergeijk kunnen waarschijnlijk pas eind 2017 verhuizen naar hun nieuwe onderkomen. De rechter in Den Bosch heeft de vergunning voor de nieuwbouw op 't Loo geschorst. Er mag niet verder worden gebouwd totdat een fout in de parkeerparagraaf van het bestemmingsplan is gerepareerd.

  "En dan zijn we door alle procedures zo een halfjaar verder", rekent wethouder Mathijs Kuijken voor. Hij heeft er behoorlijk de pee in. Vooral omdat het niet om een inhoudelijke kwestie gaat. "Het is een formaliteit. Op inhoud gaat het nergens over. Ik vind het een zware straf." De wethouder wil nog onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de vertraging af te wenden. "Maar laat duidelijk zijn: die school komt er."

  De Raad van State oordeelde twee maanden terug al dat Bergeijk in haar bestemmingsplan verwijst naar niet bestaand beleid op het gebied van parkeren. Het gebrek leek geen grote gevolgen te hebben. De gemeente kreeg van de Raad van State twintig weken de tijd om de omissie te repareren. De rechter in Den Bosch is echter onverbiddelijk.

  Het is een technisch verhaal. Bergeijk hanteert bij de berekening van parkeerplaatsen een landelijke richtlijn, de zogenaamde CROW-norm. Ze heeft die echter nooit als beleid vastgelegd. Met andere woorden: de gemeenteraad van Bergeijk moet de CROW-norm eerst formeel vaststellen als beleid. Dat kan op zijn vroegst in oktober. Daarna zijn de Raad van State en de rechter in Den Bosch weer aan zet.

  De vergunning voor de nieuwbouw van de St. Bernardusschool aan de Terlostraat werd in oktober 2015 afgegeven. Een omwonende maakt bezwaar tegen het plan voor de nieuwe school en de vijftien sociale huurwoningen die daarbij komen. Zij is het niet eens met de hoogte van de woningen en verwacht geluids- en verkeersoverlast van de basisschool.