article
1.6424370
BERGEIJK - Het zijn drukke tijden voor de loonbedrijven want er moet geoogst worden. De opbrengst van de gewassen valt tegen door regen, kou, hagel en tropische hitte.
Drukte bij loonbedrijven in Bergeijk ondanks magere oogst
BERGEIJK - Het zijn drukke tijden voor de loonbedrijven want er moet geoogst worden. De opbrengst van de gewassen valt tegen door regen, kou, hagel en tropische hitte.
http://www.ed.nl/regio/kempen/bergeijk/drukte-bij-loonbedrijven-in-bergeijk-ondanks-magere-oogst-1.6424370
2016-09-22T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6424690.1474477940!image/image-6424690.JPG
Bergeijk,Veeteelt,Arbeid,Landbouw,hermes
Bergeijk
Home / Regio / Kempen / Bergeijk / Drukte bij loonbedrijven in Bergeijk ondanks magere oogst

Drukte bij loonbedrijven in Bergeijk ondanks magere oogst

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Wout Houbraken met op de achtergrond de maisoogst door zijn machines
   Fotograaf
  BERGEIJK - Het zijn drukke tijden voor de loonbedrijven want er moet geoogst worden. De opbrengst van de gewassen valt tegen door regen, kou, hagel en tropische hitte.

  Wout Houbraken van het gelijknamige loonbedrijf in Bergeijk is kort en bondig. "We hebben te maken met een raar jaar. Delen van Brabant kenden een heel nat voorjaar, overstromingen, hagel, een koude zomer die een einde kent met tropische temperaturen." Niet gek dus dat de aardappelen, bieten en maïs er anders bijstaan dan andere jaren. Het onkruid tiert welig tussen de aardappelen, de bieten staan los in de grond en wie op zijn tenen gaat staan, kijkt zo over de maïsplanten heen. "Normaal gesproken moet de maïs nu ongeveer tot aan de rand van de cabine van de hakselaar komen, zo'n drie meter. Nu zijn ze de helft. Maar langer wachten gaat niet meer. De planten verdrogen al en moeten dan snel van de akkers. Dat geldt ook voor de bieten en de aardappelen.

  Problemen
  De land- en tuinbouw organisatie ZLTO laat weten dat boeren in de problemen komen. "Bij sommige boeren is de opbrengst maïs 40 tot 50 procent minder dan nodig en gewenst", aldus een woordvoerder. Als de maïsoogst achterblijft, moeten ze voor hun melkvee elders, duurder voer inkopen. Met een melkprijs die zwaar onder druk staat een extra kostenpost die getroffen bedrijven parten speelt.

  Planning
  Houbraken heeft zijn planning aangepast om de kosten voor zijn bedrijf én voor de boer te drukken. "Je moet een beetje creatief zijn in deze tijden. Niet alle wagens tegelijkertijd het veld op. Even wachten is nu niet erg. Ook richting de boeren is Houbraken coulant. "Ik kan natuurlijk geen Sinterklaas zijn, maar ik wil volgend jaar ook nog klanten hebben. Het mes gaat dus niet op de keel."

  Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant