article
1.6435382
EERSEL - Het programma Verborgen Verleden zette een eeuwenoude joodse begraafplaats in Eersel plotseling volop in de aandacht, nadat deze jarenlang bijna onopgemerkt was gebleven.
Joodse begraafplaats Eersel uit de vergetelheid
EERSEL - Het programma Verborgen Verleden zette een eeuwenoude joodse begraafplaats in Eersel plotseling volop in de aandacht, nadat deze jarenlang bijna onopgemerkt was gebleven.
http://www.ed.nl/regio/kempen/eersel/joodse-begraafplaats-eersel-uit-de-vergetelheid-1.6435382
2016-09-23T17:19:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6435383.1474651303!image/image-6435383.JPG
Eersel,Jodendom,Begraafplaats,hermes
Eersel
Home / Regio / Kempen / Eersel / Joodse begraafplaats Eersel uit de vergetelheid

Joodse begraafplaats Eersel uit de vergetelheid

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De eeuwenoude joodse begraafplaats in Eersel.
  EERSEL - Het programma Verborgen Verleden zette een eeuwenoude joodse begraafplaats in Eersel plotseling volop in de aandacht, nadat deze jarenlang bijna onopgemerkt was gebleven.

  Nu krijgt de begraafplaats een nettere inrichting met een houten omheining en een informatiebord.

  Leven van de Joodse gemeenschap
  Deze begraafplaats is niet altijd zo anoniem geweest. Op een kaart van het gebied uit 1898 werd al melding gemaakt van een Isr. Begr. pl. (Israëlitische Begraafplaats). De plek kreeg bovendien aandacht in het artikel Over Papen, Geuzen en Smousen, waarin historicus Bruno Indekeu het leven van de joodse gemeenschappen in de regio Lommel in de zeventiende en achttiende eeuw beschrijft.

  Ook bij de gemeente Eersel was de begraafplaats niet onbekend. "We wisten al langer van deze plek en zijn geschiedenis af, bijvoorbeeld via onderzoek van de Heemkundige Studiekring in Eersel. De begraafplaats is ook beschermd gebied; zo mag er niet worden gegraven", vertelt wethouder Chris Tönissen.

  Bijna niet onderhouden
  Toch werd de begraafplaats lange tijd niet of nauwelijks onderhouden door de gemeente, waardoor deze nu een troosteloze aanblik biedt. Maar daar was een goede reden voor, aldus Tönissen. "We hebben van de eigenaar van het perceel, het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, begrepen dat bij een joodse begraafplaats de grafrust moet worden gerespecteerd. We hebben er dus voor gekozen om de graven zoveel mogelijk ongeroerd te laten."

  Het programma Verborgen Verleden bracht de begraafplaats weer in de schijnwerpers: het bleek dat de percelen waarop de graven liggen eind 18e eeuw zijn aangekocht door de voorouders van sportverslaggever Jack van Gelder. Dit was voor de gemeente Eersel aanleiding eindelijk werk te gaan maken van de begraafplaats.

  In overleg met het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap heeft de gemeente besloten het prikkeldraad en de betonnen paaltjes te vervangen door een "vriendelijker ogende" houten omheining. Daarnaast wordt er een informatiebord geplaatst, waarop geïnteresseerden de geschiedenis kunnen lezen van de begraafplaats, en de Eerselse joodse gemeenschap in de zeventiende en achttiende eeuw. De werkzaamheden zullen dit najaar plaatsvinden.