article
1.6723004
OIRSCHOT - Op het perceel tegenover Straten 16 A in Oirschot startte vrijdagochtend een bijzonder initiatief. Tussen 10 en 11 uur werd bermmaaisel ingekuild volgens de Bokashi-methode.
Bermmaaisel ingekuild in Oirschot
OIRSCHOT - Op het perceel tegenover Straten 16 A in Oirschot startte vrijdagochtend een bijzonder initiatief. Tussen 10 en 11 uur werd bermmaaisel ingekuild volgens de Bokashi-methode.
http://www.ed.nl/regio/kempen/oirschot/bermmaaisel-ingekuild-in-oirschot-1.6723004
2016-12-09T11:06:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.5223196.1441725889!image/image-5223196.jpg
Oirschot,Bodem,Landbouw,compost,Stan Kerkhofs,Stichting Mooi Straten,bermmaaisel,hermes
Oirschot
Home / Regio / Kempen / Oirschot / Bermmaaisel ingekuild in Oirschot

Bermmaaisel ingekuild in Oirschot

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OIRSCHOT - Op het perceel tegenover Straten 16 A in Oirschot startte vrijdagochtend een bijzonder initiatief. Tussen 10 en 11 uur werd bermmaaisel ingekuild volgens de Bokashi-methode.

  Bokashi is het Japanse woord voor 'goed gefermenteerd organisch materiaal'. Het graslandmengsel op het perceel van Piet van Heerebeek is vermengd met speciaal geselecteerde bacteriën en mineralen en vervolgens luchtdicht afgedekt. Na tien à twaalf weken is het maaisel gefermenteerd en omgezet in vruchtbare compost, die zo over de akkers kan worden uitgereden.

  Dat is althans de doelstelling van het project van stichting Mooi Straten en de Agrarische Natuurvereniging Het Groene Woud, met medewerking van LIB (Landbouw Innovatie Brabant). "Dit is een onderdeel van het project 'Berm van de Toekomst'", vertelt Stan Kerkhofs, voorzitter van de stichting Mooi Straten. "Bermen worden doorgaans één keer per twee jaar geklepeld. Een tijd geleden heeft de gemeente ons de vraag gesteld of wij niet een deel van het bermbeheer willen doen. Daar hebben we samen over gesproken; wat kun je meer doen dan klepelen en hoe maak je dat interessant?"

  Daar zijn al verschillende acties uit voortgekomen. Het lokaal composteren volgens de Bokashi-methode is het laatste deel van het project. In totaal worden op drie momenten en bij drie verschillende ondernemers in totaal 240 kuub maaisel ingekuild.