article
1.6386926
REUSEL - Een voorwaardelijke sluiting van hun bedrijf en een boete van 12.500 euro. Die straf hangt een Reuselse boer en zijn zoon boven het hoofd omdat het eind 2014 volgens het Openbaar Ministerie een bende was op hun bedrijf.
Varkensboer uit Reusel hangt boete van 12.500 euro boven het hoofd na aantreffen enorme bende
REUSEL - Een voorwaardelijke sluiting van hun bedrijf en een boete van 12.500 euro. Die straf hangt een Reuselse boer en zijn zoon boven het hoofd omdat het eind 2014 volgens het Openbaar Ministerie een bende was op hun bedrijf.
http://www.ed.nl/regio/kempen/reusel-de-mierden/varkensboer-uit-reusel-hangt-boete-van-12-500-euro-boven-het-hoofd-na-aantreffen-enorme-bende-1.6386926
2016-09-14T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4104929.1394714013!image/image-4104929.jpg
Reusel-De Mierden,Landbouw,Openbaar Ministerie,Veeteelt,hermes
Reusel-De Mierden
Home / Regio / Kempen / Reusel-De Mierden / Varkensboer uit Reusel hangt boete van 12.500 euro boven het hoofd na aantreffen enorme bende

Varkensboer uit Reusel hangt boete van 12.500 euro boven het hoofd na aantreffen enorme bende

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  REUSEL - Een voorwaardelijke sluiting van hun bedrijf en een boete van 12.500 euro. Die straf hangt een Reuselse boer en zijn zoon boven het hoofd omdat het eind 2014 volgens het Openbaar Ministerie een bende was op hun bedrijf.

  In een dossier van honderden pagina's zitten vele tientallen foto's die de overtredingen laten zien die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op 18 november 2014 op de Reuselse varkensboerderij aantroffen.

  Rottende varkenslijken tussen levende dieren
  Een lekke silo die een sloot vergiftigde, rottende varkenslijken tussen levende dieren, te veel varkens in de stallen, slechte zorg voor gewonde varkens en structureel te weinig water voor ongeveer 1.500 dieren. De verdachte (alleen vader verscheen voor de rechter) wist dinsdag tijdens de rechtszitting in Den Bosch al dat hij weinig weerwoord kon geven op de waslijst aan misstanden. De boer bestiert naast het varkensbedrijf ook een melkveehouderij en een akkerbouwbedrijf. Op de laatste twee bedrijven is volgens de inspectie niets aan te merken.

  Volgens de gedaagde begonnen de problemen door een kapotte voedermachine. ,,Het maken van dat ding kostte zoveel tijd dat andere werkzaamheden erbij inschoten." Maar nuchter was hij ook. ,,Er zijn in die tijd dingen niet goed gegaan."

  Afnameverplichting
  De agrariërs zaten naar eigen zeggen ook nog eens klem tussen een afnameverplichting bij een biggenfokker en een stagnerende markt. De zoon had een afspraak gemaakt met de fokker dat hij alle afgekeurde, goedkope biggen zou afnemen. Maar toen Rusland de grenzen voor Nederlands varkensvlees dichtgooide, kwamen er alleen nog biggen bij en werd het druk in de stallen. Te druk, zo erkende de boer tijdens de rechtszaak zelf. De officier van justitie wees hem op zijn verantwoordelijkheid om goed voor de dieren te zorgen. ,,Als u het niet met z'n tweetjes af kunt, moet u zorgen dat er hulp komt", zo klonk het.

  De Reuselnaar gaf aan dat na de controle van de NVWA het roer op het varkensbedrijf (met de melkveehouderij was niets mis) drastisch om ging. De geconstateerde overtredingen zijn inmiddels allemaal opgelost. Er kwamen andere, gezondere biggen en er werd zelfs een nieuwe drinkwaterinstallatie geplaatst in de stal waar water voorheen door mankementen schaars was. Allemaal redenen waarom de verdediging van de boer de strafeis van het OM aan de hoge kant vindt.

  Uitspraak 27 september.