article
1.2195143
GEMERT - De paters van de Congregatie van de Heilige Geest vertrekken definitief uit het kasteel in Gemert. De oudere paters vertrekken naar nieuwbouw bij het moederhuis van de congregatie in Gennep omdat het te lang duurt voor het bouwplan in de ommuurde tuin tegenover het poortgebouw in Gemert gerealiseerd kan worden.
Paters weg uit kasteel Gemert
GEMERT - De paters van de Congregatie van de Heilige Geest vertrekken definitief uit het kasteel in Gemert. De oudere paters vertrekken naar nieuwbouw bij het moederhuis van de congregatie in Gennep omdat het te lang duurt voor het bouwplan in de ommuurde tuin tegenover het poortgebouw in Gemert gerealiseerd kan worden.
http://www.ed.nl/regio/paters-weg-uit-kasteel-gemert-1.2195143
2009-02-14T08:04:52+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.2195144.1350588535!image/image-2195144.JPG
Kasteel Gemert,Regio,Gemert,Helmond Regio
Regio
Home / Regio / Paters weg uit kasteel Gemert

Paters weg uit kasteel Gemert

Foto's
1
    GEMERT - De paters van de Congregatie van de Heilige Geest vertrekken definitief uit het kasteel in Gemert. De oudere paters vertrekken naar nieuwbouw bij het moederhuis van de congregatie in Gennep omdat het te lang duurt voor het bouwplan in de ommuurde tuin tegenover het poortgebouw in Gemert gerealiseerd kan worden.    Het vertrek van de paters betekent 'vooralsnog' niet dat de congregatie het kasteel nu snel aan de hoogste bieder gaat verkopen, zo is het college van B en W deze week meegedeeld. De paters zien het liefst dat de gemeente doorgaat met het ontwikkelen van plannen die het kasteel straks een publieke functie moeten geven. Het plan om 29 seniorenwoningen in de ommuurde tuin te bouwen, is in elk geval voorlopig van de baan.


    De paters maakten hun besluit gistermiddag in een in samenspraak met de gemeente opgestelde verklaring wereldkundig. De Gemert-Bakelse gemeenteraad is gistermiddag van het besluit op de hoogte gebracht. 'Voor de congregatie is het niet langer verantwoord om te blijven wachten op besluitvorming op de plannen voor Het Convent', zo schrijven de paters in de verklaring.


    Burgemeester Jan van Maasakkers betreurt het besluit van de paters. "Ik zie de congregatie met pijn in het hart vertrekken. Want vergeet niet: Gemert is voor de congregatie vele, vele jare de Nederlandse thuisbasis geweest." Volgens de burgemeester komt de beslissing van de paters om te vertrekken 'juist op een moment dat het met de plannen de goede kant opging'. "Maar ze hebben altijd de mogelijkheid opengehouden om alsnog naar Gennep uit te wijken." Van Maasakkers gaat er vanuit dat de aankoop van het kasteel door de gemeente gewoon doorgaat. De huisvesting van de paters in de directe omgeving van het kasteel is voor de congregatie altijd een voorwaarde geweest bij de verkoop van het kasteel.


    De ruim twintig paters die nu nog in het kasteel wonen, wilden ook op hun oude dag nog graag dichtbij het kerkhof van de congregatie in de kasteeltuin wonen. Het voornemen om seniorenwoningen in de ommuurde tuin tegenover het poortgebouw aan de Heilige Geestlaan te bouwen, stuitte echter op flink wat bezwaren. Deze bezwaarmakers hebben zich georganiseerd in de Initiatiefgroep 'Géén woonblok achter de muur: houd het kasteel groen én puur!'. Al eerder heeft deze actiegroep aangekondigd bezwaar te gaan maken. Binnen heemkundekring De Kommanderij heerst al geruime tijd verdeeldheid over het bouwplan in de tuin. De ruim 700 leden van de heemkundekring waren van plan zich komende maandag definitief over het bouwplan uit te spreken. Of er in de toekomst alsnog in de ommuurde tuin gebouwd wordt, hangt volgens burgemeester Van Maasakkers van het nieuwe totaalplan af. "Als dat nodig is om het kasteel een duurzame en economisch haalbare exploitatie te geven, sluiten we die optie ook in de toekomst niet uit."