article
1.2176094
GEMERT-BAKEL - Het Gemert-Bakelse college van B en W heeft de gemeenteraad eind vorig jaar niet met opzet onvolledig geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot het kasteel in Gemert.
Raad van Gemert-Bakel accepteert excuses college
GEMERT-BAKEL - Het Gemert-Bakelse college van B en W heeft de gemeenteraad eind vorig jaar niet met opzet onvolledig geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot het kasteel in Gemert.
http://www.ed.nl/regio/raad-van-gemert-bakel-accepteert-excuses-college-1.2176094
2009-01-09T09:40:03+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.2176095.1350581601!image/image-2176095.JPG
Kasteel Gemert,Flitsinbox,Gemert-Bakel-Laarbeek,Gemert-Bakel - Het Gemert,ED Nieuwsmail
Regio
Home / Regio / Raad van Gemert-Bakel accepteert excuses college

Raad van Gemert-Bakel accepteert excuses college

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het kasteel in Gemert. foto Jurriaan Balke
  GEMERT-BAKEL - Het Gemert-Bakelse college van B en W heeft de gemeenteraad eind vorig jaar niet met opzet onvolledig geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot het kasteel in Gemert.  Tot die conclusie kwam een meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond laat na een uitvoerige discussie over een raadsinformatiebrief met daarin voor de raad nieuwe feiten inzake de kwestie.

  De excuses van wethouder Harrie Verkampen bleken uiteindelijk voldoende om de raad tevreden te stellen. Een motie van Ton Vogels van Realisten 2006 waarin het vertrouwen in het college werd opgezegd, werd alleen door de fractie van Lokaal Liberaal ondersteund.

  Voorafgaand aan de ruim drie en een half uur durende vergadering sprak Jan Timmers van de Initiatiefgroep 'Géén woonblok achter de muur: houd het kasteel groen en puur!' zijn ongenoegen uit over de gang van zaken omtrent het kasteel.

  Timmers hield de raad voor dat het kasteel de gemeente straks in totaal twintig miljoen euro gaat kosten en dat de gemeente zich dus kan opmaken voor fikse bezuinigingen. De Gemertenaar besloot zijn betoog met een ludiek voorstel om 'het kerkdorp Bakel dan maar te verkopen aan de hoogste bieder'.

  Met name dat laatste schoot burgemeester Jan van Maasakkers en ook enkele raadsleden flink in het verkeerde keelgat. "De actiegroep heeft alle grenzen van het betamelijke inmiddels overschreden", stelde raadslid Wilmie Steeghs (Dorpspartij). "De leden nemen keer op keer de vrijheid om de raad openlijk te schofferen en daar distantieer ik mij van." Frans Mennen (Actief Dorpsbelang) wilde de actiegroep dan ook een 'gele kaart' geven.

  In de raadsinformatiebrief over het kasteel, die volgde op vragen van raadslid Ton Vogels, staat dat de gemeente wellicht niet de enige eigenaar van het kasteel wordt omdat de paters straks mogelijk ook van de andere convenantpartners nog geld krijgen, waardoor deze dan mede-eigenaar worden. Een meerderheid van de raad vond dat die informatie uiteindelijk niets heeft afgedaan aan het besluit om het kasteel aan te kopen.