article
1.6386928
VALKENSWAARD - De vondst van een beekprik in de Tongelreep bij Valkenswaard is voor het waterschap het bewijs dat het riviertje op de goede weg is.
Tongelreep Valkenswaard weer schoon genoeg voor de beekprik
VALKENSWAARD - De vondst van een beekprik in de Tongelreep bij Valkenswaard is voor het waterschap het bewijs dat het riviertje op de goede weg is.
http://www.ed.nl/regio/valkenswaard-e-o/valkenswaard/tongelreep-valkenswaard-weer-schoon-genoeg-voor-de-beekprik-1.6386928
2016-09-14T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6386929.1473797743!image/image-6386929.JPG
Dommelen,Flora,Fauna,hermes,Eindhoven
Valkenswaard
Home / Regio / Valkenswaard e.o. / Valkenswaard / Tongelreep Valkenswaard weer schoon genoeg voor de beekprik

Tongelreep Valkenswaard weer schoon genoeg voor de beekprik

Foto's
1
Reacties
Reageer
    VALKENSWAARD - De vondst van een beekprik in de Tongelreep bij Valkenswaard is voor het waterschap het bewijs dat het riviertje op de goede weg is.

    De Tongelreep is er een heel eind bovenop. Die conclusie durven ze bij Waterschap De Dommel wel aan. Was het riviertje in de jaren zeventig en tachtig nog sterk vervuild, beheermaatregelen werpen inmiddels hun vruchten af.

    De beekprik die laatst in Valkenswaard uit de Tongelreep werd gevist, is daarvoor een belangrijke graadmeter. De zeldzame palingachtige, kaakloze vis is niet bepaald moeders mooiste, bij het waterschap zijn ze maar wat blij dat de soort zich voor het eerst in ruim twintig jaar weer eens heeft laten zien in het Nederlandse deel van de Tongelreep. In de buurt van het Belgische Achel werd vorig jaar ook één beekprik gevonden. "Het is een kritische vis, voor ons is het een teken van goede waterkwaliteit en van goed waterbeheer", geeft Mark Scheepens van het waterschap aan. Dat het telkens slechts één exemplaar betreft, doet daar volgens hem niets aan af. "We zien de laatste tijd meer vissen en meer verschillende soorten in de Tongelreep. Afgelopen zondag en vorige week hebben we bij Eindhoven serpeling, kopvoorn en winde gesignaleerd. Dat zegt wel iets."

    Lees alles in het ED van woensdag of in de digitale krant.