article
1.6087972
VELDHOVEN - Minderjarigen die in Veldhoven worden gesnapt met alcohol krijgen een brief van burgemeester Mikkers thuis, gericht aan hun ouders. Dit jaar deed hij er al 38 op de bus.
Bijzondere aanpak van burgemeester tegen alcoholmisbruik onder jongeren in Veldhoven
VELDHOVEN - Minderjarigen die in Veldhoven worden gesnapt met alcohol krijgen een brief van burgemeester Mikkers thuis, gericht aan hun ouders. Dit jaar deed hij er al 38 op de bus.
http://www.ed.nl/regio/veldhoven/bijzondere-aanpak-van-burgemeester-tegen-alcoholmisbruik-onder-jongeren-in-veldhoven-1.6087972
2016-06-08T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.5882380.1459522719!image/image-5882380.jpg
Veldhoven,Jeugdzorg,Alcoholmisbruik,hermes
Veldhoven
Home / Regio / Veldhoven / Bijzondere aanpak van burgemeester tegen alcoholmisbruik onder jongeren in Veldhoven

Bijzondere aanpak van burgemeester tegen alcoholmisbruik onder jongeren in Veldhoven

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  VELDHOVEN - Minderjarigen die in Veldhoven worden gesnapt met alcohol krijgen een brief van burgemeester Mikkers thuis, gericht aan hun ouders. Dit jaar deed hij er al 38 op de bus.

  In zijn brief brengt hij de ouders op de hoogte van het alcoholmisbruik van hun kind.

  Bijzondere aanpak
  Ook staat er algemene informatie in over drankgebruik en vermeldt hij waar ouders terechtkunnen met hun vragen. De aanpak van Mikkers is bijzonder omdat het beleid rond alcoholmisbruik onder minderjarigen in veel gemeenten nog een ondergeschoven kindje is.

  Sinds de invoering van de nieuwe Drank- en Horecawet zijn gemeenten verantwoordelijk voor de handhaving op alcoholmisbruik bij minderjarigen. In de praktijk komt daar echter maar weinig van terecht. Ruim de helft van de gemeenten in Nederland heeft nog geen enkele boete uitgeschreven aan minderjarigen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). In deze regio werd er in 2015 alleen in Deurne, Eindhoven, Cranendonck, Veldhoven, Sint-Oedenrode en Bladel beboet.

  Gesprek aanzwengelen
  Mikkers gelooft niet zo in boetes. "Een straf is namelijk een momentopname met weinig leereffect", zegt hij. "Zeker voor jongeren in een bepaalde leeftijd." Door de ouders een brief te sturen wil hij een gesprek over alcohol tussen ouders en kinderen aanzwengelen. Dat is nodig, vindt hij. "Een punt van zorg vind ik dat ouders het wegrelativeren", zegt Mikkers. "'Ik was ook 15 bij mijn eerste pilsje', zeggen ze dan. Maar je speelt wel met de gezondheid van je kind. Het brein groeit tot het 24ste jaar en de impact van alcohol daarop is groot."

  Navraag bij gemeenten in deze regio bevestigt het beeld dat er nauwelijks minderjarigen beboet worden voor alcoholmisbruik. In Eindhoven kregen vorig jaar 25 jongeren een boete opgelegd. Dit jaar zijn dat er 21 tot nu toe.