article
1.6318034
REGIO - Het lijkt er op dat Zuidoost-Brabant een goed wijnjaar beleeft. Met de oogst in zicht stijgt de spanning want de zon moet blijven schijnen.
Mooi weer stemt Brabantse wijnboer vrolijk
REGIO - Het lijkt er op dat Zuidoost-Brabant een goed wijnjaar beleeft. Met de oogst in zicht stijgt de spanning want de zon moet blijven schijnen.
http://www.ed.nl/regio/veldhoven/mooi-weer-stemt-brabantse-wijnboer-vrolijk-1.6318034
2016-08-31T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6319507.1472576471!image/image-6319507.JPG
Veldhoven,Tuinbouw,Hobby,Vrijetijdsbesteding,Culinair,Arbeid,hermes
Veldhoven
Home / Regio / Veldhoven / Mooi weer stemt Brabantse wijnboer vrolijk

Mooi weer stemt Brabantse wijnboer vrolijk

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Jan Hartman uit Veldhoven is wijnboer
   Fotograaf
  REGIO - Het lijkt er op dat Zuidoost-Brabant een goed wijnjaar beleeft. Met de oogst in zicht stijgt de spanning want de zon moet blijven schijnen.

  Jan Hartman (72) uit Veldhoven kijkt uit naar de herfst, maar hoopt ook op een mooie nazomer. De 'druivofiel' zoals hij zichzelf noemt houdt de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten. En niet zonder reden. Aan de 65 wijnranken in zijn tuin aan de Locht hangen tientallen druiventrossen. De vruchten proberen zich te warmen aan elk zonnestraaltje. Nog een paar weken en dan worden ze geplet en belandt hun zoete sap in een wijnfles. Maar Hartman is voorzichtig. "Het is één van de mooiste jaren tot nu toe, maar als het weer omslaat, kan het nog verkeerd uitpakken. Druiven hebben een hekel aan vocht. Dan krijg je schimmels als Meeldauw."

  Volgens Hartman is wijn 'hot'. "Steeds meer mensen beginnen hobbymatig met het planten van druivenranken. Dat merken we aan de gestage groei van het ledenaantal van onze vereniging de 'Brabantse Wijnbouwers'. De teller staat op 535 leden. Zij telen echter ook in landen als Duitsland, Spanje, Frankrijk en België."

  Zeventig flessen
  De druivenranken in Veldhoven produceren jaarlijks ongeveer zeventig flessen wijn. Maar het resultaat van de noeste arbeid van Hartman wordt niet te koop aangeboden. "Te veel gedoe. Gedurende het jaar proosten we met vrienden en kennissen en doe ik mijn best om het de volgende keer nog beter te doen."

  De flessen van Fons van Boxmeer (71) beter bekend als de Rooise Wijnboer uit Sint-Oedenrode gaan wel over de toonbank. Zijn 3500 wijnranken produceren ongeveer vijfduizend flessen wijn. Op het etiket prijkt de naam Domain les Damianes. De wijn wisselt gemiddeld voor zo'n acht euro per fles van eigenaar. Te weinig om van te leven. "Maar we hebben ook nog een drankenhandel, een slijterij en een whiskywinkel."

  Afbouwen
  Ook in Someren hangen de druiven er goed bij. Maar het worden er wel elk jaar minder. Tenminste, bij de Donckse Dreef van Michel van den Einden (75). "Ik heb nu nog zo'n dertig struiken staan, maar ik ben aan het afbouwen. Het is stiekem toch veel werk en ik word een dagje ouder."

  Lees meer in de papieren krant van woensdag of via de e-paper.