article
1.1662533
AALST - Voormalig minister van Defensie Joris Voorhoeve (Defensie) heeft zaterdag een persoonlijke ontmoeting gehad met een klein aantal nabestaanden van de Herculesramp, zondag precies elf jaar geleden.
Voorhoeve ontmoet nabestaanden Herculesramp
AALST - Voormalig minister van Defensie Joris Voorhoeve (Defensie) heeft zaterdag een persoonlijke ontmoeting gehad met een klein aantal nabestaanden van de Herculesramp, zondag precies elf jaar geleden.
http://www.ed.nl/regio/voorhoeve-ontmoet-nabestaanden-herculesramp-1.1662533
2007-07-14T15:52:03+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4407345.1478771332!image/image-4407345.jpg
Herculesramp,Eindhoven Regio,frontpage
Regio
Home / Regio / Voorhoeve ontmoet nabestaanden Herculesramp

Voorhoeve ontmoet nabestaanden Herculesramp

Foto's
1
  AALST - Voormalig minister van Defensie Joris Voorhoeve (Defensie) heeft zaterdag een persoonlijke ontmoeting gehad met een klein aantal nabestaanden van de Herculesramp, zondag precies elf jaar geleden.

  De nabestaanden van vier slachtoffers bleken daar samen met de toenmalig bewindsman nog behoefte aan te hebben, legde initiatiefneemster Gretha Oomen eerder uit.

  Oomen verloor haar 22-jarige zoon Jarno op 15 juli 1996 toen de C-130 Hercules van de Belgische Luchtmacht op vliegbasis Eindhoven neerstortte. Ze was er tevoren van overtuigd dat het gesprek met de ’mens achter de minister’ veel voldoening zou geven.

  Tot op heden had er nooit een persoonlijk gesprek plaatsgevonden. Achteraf wilde Oomen geen commentaar geven. Ze wil het boek nu definitief sluiten, legde ze uit.

  Voorhoeve liet via een woordvoerder weten dat hij is gevraagd om de nabestaanden bij te staan in de rouwverwerking en dat hij daar graag aan meewerkt. De voormalig minister deed vanwege het persoonlijke karakter van het gesprek en de wens van de betrokkenen geen mededelingen na afloop.

  De Herculesramp kostte 34 inzittenden het leven. Hulpverleners wisten niet dat het Fanfarekorps der Koninklijke Landmacht aan boord was. De slachtoffers werden pas meer dan twintig minuten na de crash ontdekt. De schuldvraag kreeg zelfs na 27 onderzoeken geen duidelijk antwoord.

  Voorhoeve wilde kort na de ramp zijn ontslag aanbieden maar premier Wim Kok weigerde dat. Het zou een drogreden lijken zo kort na massamoord tijdens de val van Srebrenica een jaar eerder en bovendien een ongewenst precedent veroorzaken, legde Voorhoeve kortgeleden uit.

  De jaarlijkse herdenking is zondag op vliegbasis Eindhoven en is op verzoek van de deelnemers besloten.