Hagelschade aan kassen bij een plantenkweker in de regio Zuidoost-Brabant.
Volledig scherm
Hagelschade aan kassen bij een plantenkweker in de regio Zuidoost-Brabant. © René Manders/fotomeulenhof

Boeren naar de rechter voor vergoeding schade na ijsstorm

LUYKSGESTEL/SOMEREN - Op zoek naar wat hij gerechtigheid vindt, sleept een Somerense melkveehouder verzekeraar Achmea Interpolis voor de rechter. In een spoedprocedure eist hij uitkering van de schade als gevolg van de hagelbui van donderdagavond 23 juni. De zaak komt 25 oktober voor bij de rechter in Rotterdam.

Agrarische bedrijven zonder speciale hagelverzekering willen aantonen dat er sprake was van storm waardoor de verzekering alsnog zou moeten uitkeren. Nu vissen veel boeren met vee of veevoedergewassen achter het net omdat hun stallen en akkers niet verzekerd bleken. Voor tuinders met grote kassen was zo'n verzekering een voorwaarde voor financiering.

De boeren hebben zich verenigd na verschillende bijeenkomsten in onder meer Maarheeze en Luyksgestel. Het Rotterdamse advocatenkantoor Lindenbergh staat hen bij. Het gaat om acht agrariërs die door de hagelstorm in de problemen zijn gekomen.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Deurne e.o.