De asfaltberg in de buurt van recreatieplas Ekkersweijer.
Volledig scherm
De asfaltberg in de buurt van recreatieplas Ekkersweijer. © Ronald Otter

Afvalbedrijf Jansen in Son start met wegwerken asfaltberg

DEN HAAG/SON - Afvalbedrijf A. Jansen bv in Son begint maandag met het wegwerken van de grote berg teerhoudend asfaltgranulaat (TAG) met een verwerkingsmethode die het bedrijf geheim wil houden. Dit verklaarde het bedrijf vrijdag bij de Raad van State in Den Haag.

De provincie Noord-Brabant, die Jansen een miljoenendwangsom heeft opgelegd, zegt van niets te weten.

Jansen wil het procedé geheim houden voor de concurrentie. Het lijkt te gaan om het breken van teer uit asfalt met een speciale breker die al op het bedrijfsterrein staat. Een vertegenwoordigster van de provincie heeft deze week het afvalbedrijf bezocht, maar de speciale breker niet gezien.

Jansen verzet zich bij de Raad van State tegen het bevel van de provincie om voor 1 april 2018 alle TAG die er langer dan drie jaar ligt af te voeren. Daar hangt een dwangsom aan vast die kan oplopen tot drie miljoen euro.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Best e.o.