article
1.3341117
EINDHOVEN - "Hartstikke mooi man, je kunt echt alles terugkijken; élke actie." Het gaat over MLB-tv, het via de computer te ontvangen tv-station van Major League Baseball.
De honkbalpet gaat eigenlijk nooit af
EINDHOVEN - "Hartstikke mooi man, je kunt echt alles terugkijken; élke actie." Het gaat over MLB-tv, het via de computer te ontvangen tv-station van Major League Baseball.
http://www.ed.nl/sport/sport-regio/de-honkbalpet-gaat-eigenlijk-nooit-af-1.3341117
2009-02-25T01:45:18+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.3294721.1418301189!image/image-3294721.jpg
Sport,Eindhoven,Sport regio
Sport regio
Home / Sport / Sport regio / De honkbalpet gaat eigenlijk nooit af

De honkbalpet gaat eigenlijk nooit af

  • Afbeelding
   Fotograaf
  EINDHOVEN - "Hartstikke mooi man, je kunt echt alles terugkijken; élke actie." Het gaat over MLB-tv, het via de computer te ontvangen tv-station van Major League Baseball.  Martijn Nijhoff, coach van de honkballers van PSV, heeft er een abonnement op, net als op de sportzender NASN. En zo zit-ie geregeld midden in de nacht live het Amerikaanse tophonkbal te volgen.


  Sinds kort doet hij ook het omgekeerde: met 'Amerikaanse ogen' kijken naar het Nederlandse honkbal. Nijhoff is scout geworden voor Pittsburgh Pirates. De 29-jarige Helenavener behoort nu tot een select groepje van tien Nederlanders die talenten spotten voor een Major League-organisatie.


  Welja, dat kon er best nog wel bij. Nijhoff was al sportleraar op twee scholen en coach van PSV, bestuurslid en instructeur bij de Eindhovense honkbalschool Bixie Baseball (waarvan hij ook een van de oprichters is) en pitchingcoach bij de Rotterdamse honkbalschool Unicorns. En hij is in vaste dienst bij de bond (KNBSB), waarvoor hij op dit moment een coachingprogramma aan het schrijven is. Vreemd is het niet dat Pittsburgh juist bij hem uitkwam.


  Nijhoff is he-le-maal gek van honkbal. Hij laat er verjaardagen voor schieten, ligt er in zijn bed over te filosoferen. Het is dat-ie een vrouw en kind heeft en een paar vrienden buiten het honkbal, anders zou hij echt bijna nergens anders mee bezig zijn.


  Hij probeert het te relativeren: "Het valt wel mee. In de winter kan ik drie dagen per week van thuis uit werken." Maar je kunt het ook anders uitleggen. Bixie- voorzitter Wim van den Hurk: "We hebben het wel eens uitgerekend en Martijn verdient bij Bixie omgerekend maar een paar euro per uur. Zoveel tijd steekt hij erin, zo bezeten is hij van de sport."


  Nijhoff geeft toe: "Ik word er zelf ook wel eens gek van. Ik denk echt altijd aan honkbal."


  Hij was nog maar een Martijntje, een paar jaar oud, toen een oom hem meenam naar PSV Honkbal. Hij werd bat boy, ballenjongen zeg maar, en was verkocht. Hij ging pitchen, speelde van zijn zevende tot zijn achttiende voor PSV, haalde Jong Oranje, was actief op de Koninkrijksspelen en vertrok daarna naar Amerika. Hij was waar hij wilde zijn. Maar Nijhoff is ook kritisch, niet in de laatste plaats op zichzelf. Na een jaar op een college was hij alweer terug. "Ik zag dat ik niet goed genoeg was om de echte top te halen."


  In Nederland pakte Nijhoff zijn opleiding tot sportleraar weer op en ging aan de slag bij hoofdklasser Neptunus. Hij werd met de Rotterdamse club twee keer landskampioen en won de Europa Cup I en II.


  Ineens was het genoeg. Nijhoff: "Ik had nog wel even op dat niveau kunnen doorgaan, maar ik vond het tijd voor een nieuwe uitdaging." Coachen dus, en opleiden. In 2006 ging Bixie Baseball van start, sinds eind 2007 zit hij bij PSV. Nijhoff is met al zijn kennis, contacten en toewijding van grote waarde voor het honkbal in en om Eindhoven. Vorig seizoen kwam al een flink aantal serieuze versterkingen naar PSV, dit jaar zijn het er nog meer. Ze komen vooral vanwege de visie en het enthousiasme van Nijhoff.


  Hij experimenteert en innoveert (onder meer met speciale bewegingsprogramma's en video-opnames), varieert en motiveert, uiteraard ook bij Bixie. Van den Hurk: "Martijn maakt optimaal gebruik van zijn ervaringen als sportleraar. Zijn trainingen steken echt altijd goed in elkaar en hij kan oefenstof als geen ander overbrengen."


  Nijhoff is een man met een missie. PSV moet terug naar de hoofdklasse, en wel snel, om de aantrekkingskracht nog verder te vergroten. "Talent is er hier genoeg", stelt hij. Hij wijst op jongens als Rick van den Hurk en Alexander Smit, die in Amerika met hun sport inmiddels een dikbelegde boterham verdienen. En op alle Brabanders die bij de diverse hoofdklasseclubs in de Randstad spelen. "Ik wil in het zuiden een honkbalbolwerk creëren. Het móet er gewoon komen."


  Bixie speelt in het plan een belangrijke rol. Het moet dé talentenvijver worden. De academie is goed op weg; steeds meer Bixie-spelers stromen door naar de nationale jeugdselecties. Wellicht gaan ze ooit naar Amerika, misschien wel naar Pittsburgh. Maar wellicht kunnen PSV en Bixie ook profiteren van Nijhoffs band met de Pirates. "Als we bij PSV een pitcher nodig hebben en daar wordt er een weggestuurd, wie weet... Daar kunnen we hier dan natuurlijk weer een hoop van leren."