X
Volledig scherm
X

Marlies Matheij was uit huis in Veldhoven gezet: Ze hebben me afgeschilderd als een drugsdealer

VELDHOVEN - Omdat de politie 35 milliliter GHB vond in haar woning, zette burgemeester Jack Mikkers de Veldhovense Marlies Matheij (32) voor drie maanden op straat.

Het is de harde klap waarmee het hoofd van haar vriendin op de wc-rand terechtkomt waardoor Marlies Matheij in paniek raakt. "Ik kreeg de badkamerdeur niet open, en toen heb ik 112 gebeld." Even later staan er ambulancepersoneel en politieagenten op de stoep. De politie forceert de badkamerdeur en de broeders ontfermen zich over de vriendin van Matheij.

35 milliliter GHB
De agenten doorzoeken het appartement van Matheij en vinden twee flügelflesjes met in totaal zo'n 35 milliliter GHB op het aanrecht. Hetzelfde spul waarvan haar vriendin zojuist onwel is geworden. De vriendin was dakloos, en logeerde af en toe bij Matheij. "Ze heeft het stiekem gebruikt", zegt die. "Ik heb haar altijd gezegd dat ik die rommel niet in huis wil hebben."

De vriendin van Matheij overleeft de overdosis GHB. Samen gaan ze naar het politiebureau waar de vriendin verklaart dat de drugs van haar waren en dat Matheij er niks van wist.

Appartement op slot
Tot haar verbazing krijgt Matheij elf dagen na het incident een brief van burgemeester Jack Mikkers waarin staat dat haar appartement een week later voor drie maanden op slot gaat. Mikkers baseert zijn besluit op het zogenoemde 'Damoclesbeleid'. Dit beleid heeft als doel drugshandel tegen te gaan. Een burgemeester kan op basis hiervan een woning sluiten wanneer daar meer dan 1 pil, 0,5 gram of 5 milliliter harddrugs worden aangetroffen. Van daadwerkelijke handel of overlast hoeft geen sprake te zijn.

Matheij neemt direct een advocaat in de arm, maar het mag niet baten. De burgemeester blijft bij zijn besluit en Matheij wordt voor drie maanden uit haar woning gezet.

Burgemeester
De Veldhovense burgemeester Mikkers zegt dat de openbare orde door de activiteiten in de woning is verstoord. "De hulpdiensten moesten met spoed ter plaatse komen."

Lees het volledige verhaal over Marlies Matheij in het ED van zaterdag of in de digitale krant.