Volledig scherm
© Bert Jansen

Hittegolf op komst, blauwalg ontdekt in het Gat van Waalre

WAALRE - Waterschap De Dommel heeft in vijver De Meeris, beter bekend als het Gat van Waalre, blauwalg geconstateerd. Dat meldt de gemeente Waalre maandag op haar website. Vanaf dinsdag gaan de temperaturen oplopen tot boven de 30 graden, zwemmers moeten dus op zoek naar andere plekken om af te koelen.

De gemeente waarschuwt dat contact met het water vermeden moet worden. Ook voor dieren zou het water gevaarlijk zijn. Er zijn waarschuwingsborden rondom de plas geplaatst.

Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen kan leiden tot huidirritatie zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnenkrijgen kan het maag- en darmklachten veroorzaken. Dieren kunnen er zelfs aan overlijden.

Vooral met hoge temperaturen kunnen blauwalgen zich snel ontwikkelen.

Het Gat van Waalre is officieel geen zwemwaterlocatie maar er wordt in het voorjaar en de zomer alsnog veel gebruikgemaakt van de plas.

Een van de waarschuwingsborden bij het Gat van Waalre
Volledig scherm
Een van de waarschuwingsborden bij het Gat van Waalre © Bert Jansen
  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

Valkenswaard e.o.