Eindredacteur Jules Hezemans: ‘Wij zijn verantwoordelijk hoe de krant er de volgende dag uitziet.’
Volledig scherm
Eindredacteur Jules Hezemans: ‘Wij zijn verantwoordelijk hoe de krant er de volgende dag uitziet.’ © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Elke dag een krant opbouwen: hoe doen wij dat eigenlijk?

Over onsDe eindredactie van de krant is vóór de drukkerij het laatste station voor het nieuws. Alle verhalen, reportages, berichten, foto’s en advertenties komen daar terecht op de juiste plek. Bij uitstek het toneel van een strakke planning, maar ook van hectiek als er ‘breaking news’ binnenkomt.

Quote

We werken zoveel mogelijk vooruit. Het kan maar beter alvast klaar staan, want je weet nooit of er een verrassing komt.

Jules Hezemans, Eindredacteur

Woensdagmiddag werkt Jules Hezemans met een paar collega’s aan de bijlagen van de zaterdagkrant van het Eindhovens Dagblad. Welke foto is goed voor de voorpagina van het Z-katern? Waarmee openen op pagina 3? Het is een voorbeeld van wat een eindredacteur doet tijdens een dienst overdag. Naast het bewerken van minder urgente pagina’s zoals de opiniepagina, grote interviews en vaste rubrieken. ,,We werken zoveel mogelijk vooruit”, zegt Jules. Het kan maar beter alvast klaar staan, want je weet nooit of er een verrassing komt.

De laatste jaren is de redactie gewend aan twee snelheden. In onze steeds digitaler wordende wereld wordt nieuws sneller verspreid. Daar kan het ED niet bij achterblijven. Voor ed.nl geldt een korte responstijd. ,,Daar staat tegenover dat daar altijd genoeg plaats is voor een verhaal en meerdere foto’s kan ook altijd”, vertelt de eindredacteur. De eindredactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud (content in journalistenjargon) van ed.nl. ,,Maar we werken natuurlijk wel samen met de online redactie”, aldus Jules. ,,En wijzen dus ook weleens op fouten die optreden door de neiging om snel nieuws te willen brengen. Want het uitgangspunt is daar ook kwaliteit.”

Advertenties

Voor de papieren krant werkt het anders. Doorgaans ligt het aantal pagina’s vast, al kan de ruimte die er voor de redactie is wisselen door de hoeveelheid advertenties. Dat betekent passen en meten voor de eindredactie. Jules: ,,Wij zijn er verantwoordelijk voor dat er de volgende ochtend een krant op de mat ligt met een afspiegeling van het belangrijkste nieuws van de dag ervoor. Aantrekkelijk om te lezen, wat betreft inhoud, maar denk ook aan de vorm. Van een hoog journalistiek niveau. En graag zonder taalfouten! Vandaag heb ik er toch alweer een gezien”, zegt hij met een lach.

Concept

Als een pagina klaar is in concept, gaat er een print op een groot zwart bord naast de bureaus, zodat de collega’s kunnen zien of het pakket goed op elkaar aansluit. Want ze willen niet drie pagina’s na elkaar die veel op elkaar lijken, bijvoorbeeld met een paard op de foto. De eindredactie werkt in drie elkaar overlappende diensten van negen uur ’s ochtends tot een uur in de nacht. Al is de eindtijd nooit helemaal zeker, want ook rond middernacht kan er iets gebeuren dat de krant niet wil missen. De avondploeg met vier of vijf eindredacteuren en een vormgever gaat twee keer in overleg: de eerste keer om het werk te verdelen, de tweede om te zien of het allemaal volgens plan verloopt.

Schoolkrant

Quote

Ik was altijd graag bezig met taal, had al geschreven voor de school­krant

Jules Hezemans, Eindredacteur

Met het havodiploma in zicht ging Jules medio jaren tachtig naar de open dagen van twee hbo-opleidingen: jongerenwerk en journalistiek. Hij koos voor het laatste. ,,Ik was altijd graag bezig met taal, had al geschreven voor de schoolkrant op de GSG (Gemeentelijke Scholengemeenschap Genderdal) in Eindhoven. Ik ging op kamers in Tilburg en vond een stage bij het Nieuwsblad, het huidige Brabants Dagblad. Daar kon ik als redacteur aan de slag na mijn afstuderen.” Hij werkte onder meer mee aan het toenmalige katern Vrijdag, met consumentennieuws. ,,Ik herinner me een reportage over een nieuwe Tupperwarewinkel in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Spraakmakend, want de kunststof schalen en bakjes werden verder alleen verkocht op party’s bij huisvrouwen thuis.” Later volgde een overstap naar het Eindhovens Dagblad. Eerst naar de redactie Helmond, toen naar de streekredactie in Eindhoven. Na nog een periode op de stadsredactie en als politieverslaggever vond Jules eind 2007 zijn plek bij de eindredactie.

Serviceafdeling

,,Een heel andere tak van sport, maar het beviel me meteen. Je kunt het zien als een serviceafdeling, voor de lezers, maar ook voor de verslaggevers. Wij willen zorgen dat ze allebei tevreden zijn. Dus zijn we kritisch op de kwaliteit. We letten op hoor en wederhoor en proberen fouten uit de tekst te halen. Wij zijn verantwoordelijk hoe de krant er de volgende dag uitziet. En zijn blij als dat goed blijkt, als het samenspel weer gelukt is.”

Natuurlijk is er weleens stress. Bijvoorbeeld als er ’s avonds een grote aanslag is, zoals die in Parijs in 2015, of de grote hagelstorm in deze regio in 2016. Dan zijn de zorgvuldig samengestelde pagina’s op de zwarte borden niets meer waard. Maar ook dan geldt hetzelfde parool: zorgen dat de lezer op de hoogte is, met zoveel mogelijk dezelfde kwaliteit van berichtgeving.

Ambitie

Na ruim dertig jaar is de ambitie om goede journalistiek te bedrijven nog steeds hoog bij Jules. ,,Het geeft voldoening om onze lezers dagelijks een overzicht te bieden van wat er in hun wereld is gebeurd. Het einde van de papieren krant is al vaak aangekondigd en dat zal ooit wel gebeuren, maar ik denk wel dat er behoefte zal blijven aan een vorm van een afgebakend overzicht van het nieuws. Met het gevoel dat je weer bij bent als je hebt uithebt, net als bij het NOS-journaal.” Jules zelf heeft niet genoeg aan een dagelijks overzicht. ,,Ook op vakantie hou ik het nieuws bij. Zoals deze zomer toen PSV Hirving Lozano verkocht aan Napoli. Ik hoef er dan zelf niets mee, maar wil het wel weten.”

Speelhuis

Het Speelhuis in Helmond brandde in december 2011 volledig af.
Volledig scherm
Het Speelhuis in Helmond brandde in december 2011 volledig af. © Ton van de Meulenhof

De voorpagina is de laatste klus voor de avondploeg. Welke kan hij zich nog goed herinneren? ,,Die met de brand in het Speelhuis in Helmond. Meerdere rondom de verdwijning van en moord op Nicole. En van de hagelstorm in juni 2016 en van al die omgewaaide bomen in juni dit jaar.” Omdat het ED een regionale krant is, wil de eindredactie de voorpagina het liefst openen met regionaal nieuws. ,,Dat is steeds een afweging”, zegt Jules. ,,En de uitkomst levert ook regelmatig reacties van lezers op. Want het is geen wiskunde, een keuze is altijd subjectief.” Inderdaad: wat de één ontroerend vindt, is voor de ander flauwekul. En nieuws over een uitspraak van Wilders op Twitter kan ook als stemmingmakerij worden gezien.

Wat als er laat op de avond ‘breaking news’ binnenkomt? ,,Dan denk ik eerst: ‘Shit! We hebben hem net klaar!’ Maar dan is het de kunst om toch te denken wat het belangrijkste is. En hoe we het oorspronkelijke verhaal elders in de krant nog kunnen plaatsen.”

  1. Verhalenserie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojournalistiek’
    Achter de schermen

    Verhalense­rie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojour­na­lis­tiek’

    De snelweg A67 begon in 1963 als een enkelbaans weg tussen Veldhoven en Waalre. Anno 2020 is het een overbelaste en dichtgeslibde slagader tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. Met grote milieuproblemen en talloze ongelukken met veel betreurde slachtoffers. ,,Zijn we daarvoor immuun geworden?” vroeg onze fotograaf René Manders zich af. ,,Kunnen we daar in het Eindhovens Dagblad eens ruim aandacht aan besteden?”