Linda Derksen, op de foto aan het werk bij Oranje-Rood, vertelt over de totstandkoming van het regionale sportkatern.
Volledig scherm
Linda Derksen, op de foto aan het werk bij Oranje-Rood, vertelt over de totstandkoming van het regionale sportkatern. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Sport bij het ED: Zo komt dat allemaal samen

Over onsElke maandag is de helft van de krant gewijd aan sport. Ooit ‘de belangrijkste bijzaak van het leven’ genoemd. En een groot deel van het sportkatern gaat over de amateursport in de regio. Linda Derksen, coördinator van de sportredactie, vertelt over hoe de pagina’s tot stand komen.

Volledig scherm
© ED

De regionale amateursport krijgt in het Eindhovens Dagblad volop de aandacht. Elke vrijdag en zaterdag zijn er voorbeschouwingen op de wedstrijden in het weekend. En maandag pagina’s vol met verslagen van die wedstrijden. ,,Natuurlijk is er plaats voor een topvoetballer als Lionel Messi”, zegt Linda Derksen. ,,Maar ook voor de midvoor van UNA uit Zeelst.” Linda (33) is verslaggever, eindredacteur én coördineert de regionale sportverhalen. Ze is fulltime redacteur, maar buiten die uren houdt het werk nooit op. ,,Ja, je kunt wel zeggen dat ik getrouwd ben met de sport. Het is me ook opgevallen dat veel sportjournalisten single zijn. Toen ik journalistiek ging studeren koos ik voor Mechelen, want in Tilburg namen ze sportjournalistiek niet zo serieus. Ik heb in België drie leuke jaren gehad. We moesten er ook stage lopen. Ik koos voor het ED en dat werd gezien als buitenlandse stage, haha.” Na de opleiding kon ze er eerst als invaller en daarna als freelancer aan de slag. Al snel herkende de redactie het belang om Linda perspectief te bieden. ,,Ik ben er blij mee. In vaste dienst krijg ik meer verantwoordelijkheid, ik kan nu meer groeien.”

Variatie

Bij het kiezen van de verhalen is variatie belangrijk, vertelt Derksen. Zowel bij de voorbeschouwingen als bij de terugblik in de maandagkrant. ,,We letten op een geografische spreiding tussen Reusel en Deurne, laten mannen en vrouwen aan bod komen én natuurlijk veel verschillende sporten. Maar eigenlijk is het belangrijkste dat het leuk moet zijn om te lezen.” Ook als je niets hebt met de sport waar het over gaat, kun je geraakt worden door een persoonlijk verhaal, zoals over het overwinnen van tegenslag, het terugkomen na een zware blessure.

Volledig scherm
© Thinkstock

Dat sport voor veel lezers belangrijk is, blijkt wel uit de maandagkrant, waar het een apart katern beslaat. Uitgever DPG Media en de hoofdredactie bepalen hoeveel ruimte er naar regionale amateursport gaat. Uit Linda’s verhaal blijkt dat het er veel bij komt kijken om die pagina’s gevuld te krijgen. Ze stuurt een heel leger van redacteuren, correspondenten en fotografen aan. ,,Met allemaal bespreek ik vooraf wat de insteek moet of kan zijn. Puur een verslag van de wedstrijd, dat is misschien wat een club verwacht, maar dat is voor de lezers niet interessant.” Dus kan het zijn dat de focus ligt op de zeventienjarige debutant. Hoe vergaat het hem in de wedstrijd? Hoe kijkt hij er op terug? Dus is er vóór en na de wedstrijd contact met hem en willen we ook een foto van hem. Dat laatste is nog wel eens lastig, want de persfotografen racen met een opdrachtlijst door de regio en hebben vaak weinig tijd. Een andere kopzorg is het vinden van freelance medewerkers. Mensen die de sport kennen, er hun zondagmiddag aan besteden en dan ook nog een gedegen stukje kunnen tikken, voor een bescheiden vergoeding.

Avonddienst

Voor Linda begint de zondagse avonddienst tussen vier en vijf uur in de middag. Maar dan heeft ze vaak al als verslaggever bij de vrouwen van hockeyclub Oranje-Rood langs de lijn gezeten. ,,Tegenwoordig werken we met vastliggende sjablonen voor de zeven regiosportpagina’s die wij vullen. Daardoor kost de opmaak minder tijd en zijn de teksten op maat, maar zijn we ook minder flexibel om zondagavond nog dingen om te gooien.” Zeven pagina’s lijkt nog te overzien. Maar vergeet niet dat er regionale edities zijn. Van de amateurvoetbalpagina’s gaan er elke zondagavond vier versies naar de drukkerij, van de andere amateursporten twee. Dus raken naarmate die avond vordert, de zwarte panelen op de redactie steeds voller met de voorlopige prints. Zodat Linda het overzicht behoudt.

Volledig scherm
© Thinkstock

Op zondagen zit ze in een echte flow. Zorgen dat alles op zijn plek komt, bijsturen als het nodig is. ,,Het liefst zou ik alles zelf doen”, zegt ze met een lach. Met de overgang van uitgever Wegener naar de Persgroep (nu DPG Media) is er veel veranderd bij de sportredactie. Sportzuid, de samenwerkingsredactie van de Brabantse kranten Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad en BN DeStem, zetelt sinds de zomer van 2015 bij het BD in Tilburg en daar komt ook de berichtgeving op de website ed.nl tot stand. Dat vereist snelheid. Dus plaatst Linda tijdens de hockeywedstrijd tweets van doelpunten op Twitter en stuurt ze meteen na de wedstrijd al een kort stukje in voor de site. Heeft ze daarvoor dezelfde faciliteiten als Rik Elfrink bij de wedstrijden in het Philips Stadion? ,,Nou nee”, en weer klinkt een lach. ,,Oranje-Rood heeft geen perstribune, laat staan tv-schermen waarop je een herhaling kunt zien. Ik ben al blij als ik droog kan staan.”

Speerwerpen

Vroeger deed Linda zelf aan atletiek en nu gooit ze de speer bij Eindhoven Atletiek en doet ook aan yoga. Met eindredactiediensten in de avond en weekendwerk heeft ze niet veel tijd om zelf te trainen of aan wedstrijden te doen. Toch leeft ze voor de sport, al is het indirect. ,,Met een fulltime contract zou ik 38 uur per week moeten werken. Omdat ik zelf ook graag op pad wil kom ik daar wel iets bovenuit, ja!”

Volledig scherm
© Thinkstock

Door internet zijn ook de pagina’s vol met uitslagen van de wedstrijden en de overzichten per sport verdwenen. De mensen die resultaten en standen willen weten, vinden die op de website van de club of de bond. Al met al is er nu een balans gevonden als het over sportjournalistiek gaat. ,,Voorlopig kunnen we het zo blijven doen. En ik heb er plezier in”, zegt Linda. Steeds met die glimlach. Maar ze wordt nu ook wat onrustig. Want er ligt werk te wachten. Oké dan. Een laatste vraag nog: heeft ze nog een wens, een droom? Het antwoord is heel nuchter en pragmatisch: ,,Ik wil aan de clubs vragen ons te tippen voor leuke verhalen. Wie speelt er komend weekend een kampioenswedstrijd? Waar neemt een coach na 25 jaar afscheid van zijn club? Laat het ons weten via een mailtje naar sportredactie@ed.nl.” Linda zorgt dat er een mooi verhaal van gemaakt wordt.