Het Glasgebouw op Strijp-S, de locatie van de redactie in Eindhoven.
Volledig scherm
Het Glasgebouw op Strijp-S, de locatie van de redactie in Eindhoven. © ED

Wat doen wij als ED in de zomermaanden? Ons loket is altijd geopend

Over onsIk kan het me nu bijna niet meer voorstellen: een vakantie zonder krant. Maar toen ik als tiener nog samen met mijn zusje met mijn ouders op vakantie ging, meestal in Duitsland, was dat eerder regel dan uitzondering. 

Als we heel veel geluk hadden, zagen we ergens een Nederlandse krant in een winkel liggen. Weliswaar meestal De Telegraaf, van een dag eerder ook nog, en guldens duurder dan thuis. Maar toch: we waren zielsgelukkig dat we weer even wat nieuws uit het vaderland konden lezen. Ik weet nog dat we op een pleintje in een of andere Duitse stad in De Telegraaf lazen dat Willem Ruis dood was. Een schok was dat.

Komkommertijd? Bestaat die?
Volledig scherm
Komkommertijd? Bestaat die? © Getty Images/iStockphoto

Tegenwoordig heb ik mijn krant altijd bij me in de vorm van de e-paper op mijn tablet, waar ik ook ben. Ik kan hem lezen bij het ontbijt of op het terras, en via Topics (een andere app) zijn ook interessante verhalen uit de andere kranten (zoals De Volkskrant, Trouw, Het Parool) van onze uitgever de Persgroep beschikbaar. Allemaal gratis voor abonnees. Heerlijk vind ik dat. Een dag zonder krant is een dag niet geleefd.

Mijn vakantie valt meestal pas in september. Terwijl de ene na de andere collega uitvliegt tijdens de zomer, werk ik door. Jullie zullen wel moeite hebben de krant vol te krijgen, wordt me wel eens gevraagd. Nou nee, eigenlijk niet. We krijgen onze pagina’s goed gevuld. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat de lat soms wat lager ligt.

Komkommertijd? Bestaat die? Op de radio hoorde ik een paar weken geleden hoofdredacteur Ronald Ockhuysen van Het Parool aan het woord over Maarten van der Weijden, die net zijn Elfstedenzwemtocht had afgewerkt. ‘Als je het cynisch bekijkt is het een zwemmende komkommer’, zei Ockhuysen over de prestatie van Van der Weijden. Omdat de prestatie van de zwemmer in nieuwsluwe tijden de media verdraaid goed uitkwam en dus enorm veel aandacht kreeg.

Kwestie van afwegen

Nieuws is relatief. Wat de ene dag het grote verhaal op de voorpagina kan zijn, kan de dag erna ergens op pagina 5 belanden. Simpelweg omdat het nieuwsaanbod van dag tot dag verschilt en het elke dag weer een kwestie van afwegen is. Wielrenfenomeen Gerrie Knetemann overleed op de dag dat Theo van Gogh werd vermoord door een moslimextremist. Waar de dood van Knetemann normaal gesproken groot op de voorpagina zou zijn gekomen, stond zijn verscheiden nu in de schaduw van de schokkende moord op Van Gogh.

Als je nieuws te melden hebt en veel aandacht wilt, is hartje zomer een geschikt moment. Grote kans dat de media uitbundiger uitpakken dan midden in het nieuwsseizoen. Andersom is trouwens ook een optie. Als je (slecht) nieuws hebt en je wilt het niet te groot in de media, kies dan bijvoorbeeld de dag dat het Nederlands elftal de finale van het WK speelt.

Series

Nieuwsbrengers als politiek Den Haag, gemeenten, organisaties, scholen, ze liggen grotendeels plat tijdens de zomer. Daar moeten we het niet van hebben. In die zin bestaat de komkommertijd inderdaad. Maar die biedt ook kansen. Behalve meer aandacht besteden aan onderwerpen waaraan we normaal niet toekomen - maar die wel de moeite waard zijn - maken we ook interessante series. Onder meer samen met onze Brabantse zusterkranten Brabants Dagblad en BN DeStem. Over bijvoorbeeld wat de klimaatverandering voor Brabant betekent, over buitenlanders die naar Brabant verhuizen, over Brabantse uitvindingen. Zelf ben ik erg te spreken over de serie van collega Frank van den Muijsenberg over Nederlandstalige liedjes waarin een vraag wordt gesteld die niet wordt beantwoord (Is dit alles? of Heb je even voor mij?).

Maar ook in ons eerste katern, waar naast regionieuws nationaal en internationaal nieuws staat, worden andere accenten gelegd. En dan hebben we gelukkig nog de sportpagina’s. We hebben volop geschreven over onze Leeuwinnen op het WK in Frankrijk en de Ronde van Frankrijk. PSV is weer volop bezig. Volgend jaar staan het EK voetbal (voor mannen) en de Olympische Spelen in Tokio op het menu.

Op die manier denken wij de krant ook in de zomer de moeite waard te laten blijven, of u hem nou op papier of via de tablet leest. En dan is er natuurlijk altijd nog onze app en site voor het laatste nieuws. Vakantietijd of niet, ons loket is altijd geopend!

Arjen Vos
Plaatsvervangend hoofdredacteur