Sanne Riepema
Volledig scherm
Sanne Riepema © Joost Hoving

Zes vragen over Premium: waarom vragen wij geld voor artikelen?

Op de website en app van het ED staan twee soorten verhalen: verhalen die gratis toegankelijk zijn en verhalen met een geel Premiumlabel. Als je geen abonnement hebt, zijn drie verhalen per maand gratis toegankelijk. Hoe werkt dat precies? Premiumcoördinator Sanne Riepema legt uit.

1. Allereerst: hoe zijn de artikelen te herkennen?
Sommige artikelen, zo'n 20 procent, hebben het label ‘Premium’, te herkennen aan een geel blokje in de rechterbovenhoek. Deze ‘Premium’ verhalen zijn betaalde artikelen. Per maand kun je drie van dit soort artikelen gratis lezen. Daarna wordt lezers gevraagd om een abonnement af te sluiten of hun abonneenummer te koppelen aan hun account. 

De meeste Premiumverhalen vind je in het weekend. Op zaterdag en zondag brengt het ED veel verhalen uit de bijlagen (Magazine, ZO en Z) ook online.

2. Waarom brengt ed.nl sommige verhalen Premium?
,,De verhalen die we op Premium zetten, zijn alleen bij ons te lezen. Dat zijn exclusieve verhalen waarvoor bijvoorbeeld onderzoeksjournalistiek is gedaan en waar duiding wordt gegeven aan het nieuws. De artikelen waar we trots op zijn”, vertelt Sanne Riepema. Ze is ‘contentplanner’, wat inhoudt dat ze alle artikelen zo goed mogelijk op de site presenteert en zorgt dat lezers ‘waar voor hun geld’ krijgen. Bovendien, zo zegt ze, betaal je óók voor een krant. ,,Voor deze achtergrondverhalen, reportages en interviews is serieus werk verricht. Dat kan online ook niet gratis blijven.” Het snelle nieuws, dat ook op andere nieuwssites beschikbaar is, komt niet achter de betaalmuur.

3. Wat zijn voorbeelden van échte premiumverhalen?
Neem bijvoorbeeld het exclusieve interview met Alexander en Luna Johnson, het Amerikaanse echtpaar waar Ivana Smit verbleef na een nacht stappen voordat ze van het balkon viel. Geen andere Nederlandse krant heeft dit echtpaar eerder geïnterviewd. ,,Dat is waar je als krant écht het verschil mee maakt”, aldus Riepema. Ook de reportage vanuit Rusland over MH17 hoofdverdachte Igor Girkin is een voorbeeld van zo’n exclusief verhaal, net als verhalen waarbij je als lezer wordt geholpen met praktische tips en achtergrondinformatie.

4. Ook columns staan vaak achter de betaalmuur. Waarom zou je als lezer willen betalen voor een mening?Dat vragen meer lezers zich af, weet Riepema. ,,Columns zijn er ook om een mening te vormen en een discussie op gang te brengen. We hebben vaste columnisten op het gebied van politiek, show en sport. Veel van hen kennen een vaste groep loyale lezers. Denk aan Jos Kessels of Angela de Jong. Zij schrijft wat jij denkt. Iedere columnist schrijft speciaal voor jou en ook die vind je nergens anders.’’

5. Wat levert het voor ED op?
De leescijfers van Premiumverhalen gaan steeds verder omhoog, ziet Riepema. Ook het aantal Premium-abonnees stijgt. Het duurde even, maar ze ziet dat steeds meer lezers bereid zijn te betalen voor journalistiek. Vooral het imago verandert. ,,De eerste periode dacht men: ik ga toch niet voor nieuws betalen, ik ben toch niet gek? Nu denken mensen: ik wil dit verhaal graag lezen, maar dat kan nu niet. Dat is al een groot verschil. Vergelijk het met Netflix en Spotify, vroeger wilde men ook niet betalen voor muziek- of filmdiensten. Dat is nu wel anders.’’

Overigens kostte het ook op de redactie even tijd om de omslag te maken. ,,Eerst was het onduidelijk wat Premium was, nu weten verslaggevers maar al te goed wanneer ze hun verhalen het gele label mee moeten geven. Voorheen werden artikelen nadat ze geschreven waren beoordeeld, nu wordt er ook van tevoren nagedacht over welk verhaal we als Premium willen brengen.’’

6. Wat moet je doen als je gratis artikelen op zijn?
Je kunt wachten tot de volgende maand óf een abonnement afsluiten.  Je kunt al onbeperkt online artikelen lezen voor 1,25 euro per week. Riepema heeft nog een laatste tip: ,,Ontvang je de papieren krant? Dan heb je automatisch toegang tot Premium. Het enige dat je hoeft te doen is je abonneenummer te koppelen aan je profiel op ed.nl/profiel.”