Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen

Asielkind komt op Eindhoven Airport nog steeds in de cel

EINDHOVEN - Nederland sluit nog steeds kinderen op in vreemdelingendetentie, soms wekenlang. Dat zegt kinderrechtenorganisatie Unicef op basis van een onderzoek. Vorig jaar zijn ook kinderen met hun familieleden opgesloten aan de grens, op Eindhoven Airport. In 2017 gebeurde dat twintig keer, in 2018 tien keer. 

Op Eindhoven Airport zijn geen gezinskamers voor verhoor. Deze grensdetentie is verboden voor kinderen. Zij moeten na verhoor met hun familie worden doorgestuurd naar het opvangcentrum in Ter Apel.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) wil grensdetentie weer mogelijk maken voor kinderen die alleen arriveren. Een aanzienlijk deel van hen loopt nu weg uit de open aanmeldcentra.

Vorig jaar zijn 900 kinderen die hier asiel hadden aangevraagd, teruggestuurd naar het land van herkomst of naar een derde EU-land. Ook belandden 210 kinderen in vreemdelingendetentie. Die mag officieel twee weken duren, vlak voor de uitzetting. Maar alleenstaande minderjarigen zaten vorig jaar gemiddeld 20 dagen vast, een enkeling dus tot 82 dagen.

Kinderen in detentie lopen volgens Unicef het risico depressief en angstig te worden. Unicef wijst erop dat Duitsland, Zweden en Groot-Brittannië alleenstaande minderjarigen niet opsluiten.

In 2010 wezen de Verenigde Naties Nederland terecht: asielgezinnen met kinderen horen niet in een gewone gevangenis, bij aankomst of bij uitzetting. Sinds 2014 zijn er gesloten gezinslocaties voor uitgeprocedeerde asielgezinnen, maar daar worden de kinderen niet altijd geplaatst.