Eindhoven Airport
Volledig scherm
Eindhoven Airport © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Eindhoven Airport zag in februari nog stijging aantal passagiers, op Schiphol al flinke daling door corona

KaartEINDHOVEN - Door de coronacrisis is in februari het aantal passagiers op de Nederlandse luchthavens voor het eerst in zeven jaar gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Alleen in Eindhoven, Rotterdam en Maastricht steeg het aantal passagiers nog licht. 

Eindhoven Airport had in februari 439.000 passagiers, tegenover 405.000 in dezelfde maand vorig jaar. Rotterdam steeg van 95.000 passagiers februari vorig jaar naar 104.000. Het aantal passagiers op Maastricht Airport verdubbelde in de maanden februari ruim van 6700 naar 14.000. Deze cijfers zullen in maart een flinke daling laten zien, omdat de snelle verspreiding van het virus in Europa en bijbehorende maatregelen pas in maart op gang kwam. 

Flink minder vluchten van en naar Azië

Vooral het aantal mensen dat van en naar Azië reisde nam een duikvlucht, zo blijkt uit nieuwe CBS-cijfers. Dat betekent een flinke daling voor Schiphol door het grote aantal vluchten vanaf Amsterdam naar Aziatische landen. Vergeleken met februari vorig jaar scheelt dat 2,4 procent minder passagiers. In totaal reisden 4,7 miljoen mensen naar de luchthaven. Vorig jaar waren dat nog 4,8 miljoen mensen.

Vorige maand stapten in totaal 5,2 miljoen reizigers in of uit bij een van de vijf nationale luchthavens. In februari 2019 waren dit er nog ruim 5,3 miljoen, wat neerkomt op een daling van 1,3 procent. 

Groningen kampt al sinds 2018 kampt met teruglopende passagiersaantallen.

Bekijk in de grafiek het verschil in passagiers per luchthaven