Volledig scherm
Passagiers van Ryanair. © EPA

'Grootste staking ooit' bij Ryanair mogelijk eind deze maand, ook in Eindhoven

4 vragenEINDHOVEN - Voor wie een vliegticket heeft geboekt bij Ryanair zijn het spannende tijden. Want dreigen met de 'grootste staking ooit' is een oorlogsverklaring van Europese vakbonden aan de luchtvaartmaatschappij. Vier vragen over de acties. 

1. Wanneer wordt er gestaakt?
Officieel is er nog geen exacte datum maar diverse bronnen geven aan dat daarvoor vrijdag 28 september in beeld is. Donderdag willen de vakbonden - waar onder de FNV - de datum bekendmaken. Dan spreken vertegenwoordigers ook met de Europese Commissie over de situatie bij Ryanair, hebben ze afgelopen vrijdag afgesproken tijdens een bijeenkomst in Rome. Op 20 september is er ook nog een aandeelhoudersvergadering en de bonden roepen aandeelhouders op om aan te dringen op een koerswijziging bij de Ierse luchtvaartmaatschappij. Onder de aandeelhouders zijn zo'n 300 institutionele beleggers, zoals banken, grote investeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. De bonden hopen dat zij de top bijsturen.

2. En dus gaat mijn vlucht eind september niet? 
Dat is de vraag, niet alle vluchten zullen worden geschrapt. Maar de staking treft wel veel landen: naast het Nederlandse cabinepersoneel doen ook collega's in Italië , Portugal, België en Spanje mee. Dus wie naar die landen reist of vanuit bestemmingen in die landen vertrekt, doet er goed aan alvast naar alternatieven te zoeken. Ryanair mag in Nederland geen stakingsbrekers inzetten, zo heeft de rechter eerder al besloten. Dat gebeurde bij de pilotenstaking op 10 augustus nog wel omdat de acties volgens de rechter te laat werden aangekondigd. Een staking zal dus in elk geval betekenen dat de vier in Eindhoven gestationeerde vliegtuigen niet de lucht ingaan.

3. Wie staken er eigenlijk?
In elk geval het cabinepersoneel. Maar ook met de piloten ligt Ryanair nog in de clinch. En ook zij willen nog gaan staken. Extra strop voor de passagiers: niet per se op dezelfde datum. Dat betekent dat reizigers die vliegen met de Ierse budgetmaatschappij zich de komende tijd moeten opmaken voor meerdere stakingen op een rij: van cabinepersoneel én de vliegeniers. De Nederlandse pilotenbond VNV overlegt met onder andere Zweedse collega's over mogelijke actiedata. De Duitse piloten van Ryanair maakten gisteravond bekend dat ze woensdag 24 uur gaan staken. Vanaf Eindhoven wordt niet naar de oosterburen gevlogen. Bij Ryanair in Eindhoven werken 80 mensen als cabinemedewerker, 40 als piloot.

4. Is Ryanair al een beetje onder de indruk?
Daar is nog weinig van te merken. Tot nu toe hebben de stakingen niet of nauwelijks effect. In juli en augustus werd Ryanair al getroffen door stakingen in verschillende Europese landen. Met de Ierse piloten werd weliswaar een overeenkomst gesloten maar daar is het personeel van andere landen totaal niet van onder de indruk. Ze eisen onder meer betere werkroosters, erkenning van de vakbonden maar  willen vooral onder de wetgeving vallen in het land waar ze werken. 

  1. De piloten van Transavia: ‘Stedentrip’ van 50 minuten van Eindhoven naar Ibiza
    PREMIUM
    Achter de schermen

    De piloten van Transavia: ‘Stedentrip’ van 50 minuten van Eindhoven naar Ibiza

    EINDHOVEN - Met zijn handen over zijn oren tegen de herrie, duikt hij naar beneden. Hij steekt zijn hoofd in de landingsgestelruimte, amper een vierkante meter groot. Zijn ogen glijden langs buizen, slangetjes, leidingen en kastjes. Alert op een straaltje vloeistof hier of een beschadigd stukje staal daar. Het is routinewerk dat nooit een routine mag worden. Want dan zie je misschien zaken over het hoofd.