Volledig scherm

Minister maakt rapport over klokkenluider Vliegbasis Eindhoven openbaar

EINDHOVEN/DEN HAAG - Een vertrouwelijk rapport over een klokkenluider die in 2009 melding maakte van misstanden op de Vliegbasis Eindhoven wordt openbaar gemaakt. Dat heeft minister Hennis besloten nadat bekend werd dat met rapport van de Inspectie Militaire Gezondheiszorg (IMG) uit 2012 is gerommeld.

Er zou zijn getracht om de klokkenluider, piloot Victor van Wulfen, weg te zetten als psychiatrisch patiënt. Van Wulfen beschreef de gang van zaken een paar maanden geleden in een documentaire van programmamaker Frans Bromet. Verschillende gebeurtenissen, waaronder twee gesprekken met een psycholoog en een gesprek met zijn squadroncommandant, werden in het rapport uit 2012 verzonnen. De inmiddels gerehabiliteerde piloot deed zijn meldingen in 2009. Diverse Kamerleden hadden gevraagd om het openbaren van het rapport.

Hennis deed haar toezegging donderdagochtend tijdens een algemeen overleg over andere misstanden die begin 2016 via een andere medewerker van Defensie aan het licht kwamen. Medewerkers zouden hun kilometervergoeding hebben gebruikt om hotelkosten te betalen. Die reiskosten maakten ze niet omdat ze in een hotel zaten.