Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen

'Niet vloer parkeergarage Eindhoven Airport fout maar de bouw fout'

EINDHOVEN - Er is nog veel te veel onduidelijkheid over het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport om keiharde conclusies te kunnen trekken. Dat vindt althans Rob Plug, de producent van de onder vuur liggende producent Bubbledeck, het Leidse bedrijf achter de bollenvloer die in de parkeergarage is gebruikt. Volgens hem gaat het bij de parking om zuivere bouwfouten. 

De eigenaar wijst op een lange lijst met onvolkomenheden die in de twee onderzoeksrapporten die over de garage zijn gemaakt naar voren komen. Zo zitten er foto's gemaakt voor de instorting in het onderzoeksdossier van adviesbureau Hageman. Daarop zijn grote plassen op het dak en onderliggende etages te zien. ,,Dat betekent dat de vloer hol staat terwijl hij bol zou moeten staan. Stempels zijn te vroeg weggehaald", concludeert Plug. Ook blijken er op diverse plekken duidelijk zichtbare scheuren rond de betonnen pilaren aanwezig. Hij twijfelt dan ook aan de draagkracht van de kolommen. De beton-ondernemer heeft naar eigen zeggen een hoogleraar bouwkunde in de arm genomen om de twee rapporten tegen het licht te houden. Wie dat is, wil hij nog niet zeggen. ,,Ik heb maar een eis: dat de waarheid boven tafel komt."

Naast Hageman - in opdracht van verantwoordelijk bouwbedrijf BAM - heeft Eindhoven Airport onafhankelijk van het ingenieursbureau TNO in de arm genomen. De twee onderzoekers komen samengevat tot dezelfde conclusie: de aansluiting van het ter plaatse gestorte beton (de Bubbledeck-vloer) en de in de fabriek gefabriceerde breedplaat was onvoldoende. TNO houdt het erop dat dat 'vrijwel zeker' de oorzaak is. 

Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen

Bubbledeck weet sinds het instorten van het gebouw alle schijnwerpers op zich gericht en probeert dan ook uit alle macht de vizieren een andere kant op te krijgen. Toch houden verschillende aannemers, vertegenwoordigers van bouwbedrijven en bouwkundigen ook veel vragen na het bestuderen van de rapporten. Onder hen is het debacle met de parkeergarage al maandenlang onderwerp van gesprek. Er zijn onder meer vragen over het moment van het storten van het beton, in januari en februari. ,,Ook 's nachts, toen het een paar graden vroor", zegt Plug. Het zou het risico op scheuren veel te groot hebben gemaakt. 

Verscheidene gebouwen zijn tijdelijk buiten gebruik gesteld vanwege twijfel over de vloerconstructie, zoals het Polakgebouw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, de Hogeschool Windesheim in Zwolle en een nieuw opgeleverde basisschool in Hoeven. De bollenvloer wordt gebruikt om gebouwen lichter te laten zijn. Naast het bedrijf in Leiden zijn er ook andere producenten van dergelijke vloeren. 

Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement