Volledig scherm
Ryanair-toestel op Eindhoven Airport. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Ryanair probeert via rechter staking te voorkomen

EINDHOVEN - Ryanair zet alles op alles om een staking van Nederlandse piloten te voorkomen. Met een kort geding wil de Ierse budgetmaatschappij een stokje steken voor een mogelijke pilotenstaking deze zomer. Het kort geding dient donderdag om 15.30 uur. 

Pilotenvakbond VNV is woedend en noemt de stap een 'Ryanair-aanval op het Nederlands stakingsrecht' wat een fundamenteel recht is van werknemers in Nederland. De bond laat weten verrast te zijn door de stap van Ryanair omdat nergens anders in Europa is geprobeerd om via de rechter een staking tegen te houden. ,,Bovendien is nog niet het voornemen uitgesproken om deze zomer bij Ryanair te gaan staken", laat de VNV weten. 

Vluchten

Duitse piloten van Ryanair leggen vrijdag voor 24 uur het werk neer. Dat meldde de Duitse vakbond VC woensdag. Als gevolg van de acties gaan 250 vluchten in Duitsland niet door, zo meldde Ryanair. Reizigers kunnen vluchten gratis omboeken of krijgen hun geld terug. Ook in Zweden, België en Ierland wordt vrijdag gestaakt. In België worden om die reden 104 vluchten geschrapt, waarvan 82 via het ook bij Nederlandse reizigers populaire Brussels South Charleroi Airport.

Eerder waren al werkonderbrekingen in Italië, Ierland, Portugal, Spanje en België. Het conflict met Ryanair draait vooral om de 'cultuur' binnen de budgetmaatschappij.