Ryanair sluit basis op Eindhoven Airport

UPDATE + VIDEOEINDHOVEN - Ryanair sluit de eigen basis op Eindhoven Airport. De sluiting gaat in op 5 november en geldt in elk geval voor komende winter. Dat heeft de Ierse luchtvaartmaatschappij maandagmorgen laten weten. Ryanair wil zijn vluchten van en naar Eindhoven voortaan vanuit het buitenland afhandelen. 

Volledig scherm
Cabinepersoneel en piloten van Ryanair voerden afgelopen vrijdag op vliegveld Eindhoven actie voor betere arbeidsomstandigheden en meer loon. Ze roepen de Ierse luchtvaartmaatschappij op de lokale wet en regelgeving toe te passen. © ED

Ryanair voelt de gevolgen van de recente stakingen van zijn piloten en cabinepersoneel. De Ierse prijsvechter verlaagde maandag de winstverwachting voor het gebroken boekjaar. Ook lagere aantallen passagiers en de hogere olieprijzen doen het luchtvaartbedrijf pijn.

Op Eindhoven Airport heeft de budgetmaatschappij op dit moment vier toestellen gestationeerd. Volgens Ryanair houdt de tweede luchthaven van Nederland de meeste bestemmingen maar worden de vluchten uitgevoerd door vliegtuigen die elders een basis hebben. Onder meer de reizen naar Bratislava zijn geschrapt per 5 november. Welke vluchten verder gaan vervallen, is niet niet duidelijk. Er werken 98 cabinemedewerkers en tegen de 50 piloten voor de maatschappij vanuit Eindhoven.

Banen

Ryanair zegt te proberen om het verlies van banen te beperken. ,,We verwachten onze piloten vacatures te bieden op andere Ryanair-bases, maar omdat we een groot overschot aan cabinepersoneel in de winter hebben, zullen we onbetaald verlof en andere opties onderzoeken om banenverlies bij cabinepersoneel te minimaliseren", aldus de maatschappij in een verklaring. 

,,Dit is geen goed nieuws voor de werkgelegenheid op Eindhoven Airport. Wij hopen echt voor het betrokken Ryanair personeel dat zij elders gestationeerd kunnen worden”, zegt airport-baas Joost Meijs in een schriftelijke reactie. Voor de wat langere termijn verwacht Eindhoven Airport dat de vermindering van het aantal vluchten weer wordt opgevuld. Door Ryanair zelf of andere maatschapijen. Er is volgens Meijs voldoende belangstelling van andere luchtvaartmaatschappijen. Volgens Ryanair zijn alle klanten die te maken hebben met geannuleerde vluchten inmiddels via e-mail of sms op de hoogte gebracht.

Straffen

De FNV, de vakbond voor het cabinepersoneel, sluit niet uit dat de sluiting het gevolg is van de staking van afgelopen vrijdag. ,,Het zou kunnen dat Ryanair hiermee wil laten zien dat staken voor hen onacceptabel is. Ze straffen werknemers voor de rechten die ze uitoefenen", zegt FNV-bestuurder Asmae Hajjari. Volgens haar zijn cabinemedewerkers vorig week persoonlijk benaderd door Ryanair om de stakingsbereidheid te onderzoeken. Hajjari: ,,Toen is ook gedreigd met het sluiten van de basis."

Pilotenvakbond VNV houdt er rekening mee dat het om een dreigement gaat, om extra druk te zetten op de bonden in hun conflict over de arbeidsvoorwaarden die de budgetvlieger hanteert. Eerder dreigde Ryanair ook al met het terugschroeven van de capaciteit van de basis in Dublin, maar dat ging uiteindelijk niet door.

Weeze

Eindhoven is niet de enige thuisbasis waar Ryanair ingrijpt. Ook in Weeze worden twee van de vijf gestationeerde toestellen vanaf volgende maand geschrapt. Via die luchthaven reizen eveneens veel Nederlanders. Daarnaast gaat ook de Ryanair-basis in Bremen dicht. 

Minder boekingen

Ryanair rekent momenteel op een winst voor het boekjaar dat eind maart volgend jaar eindigt van 1,1 miljard tot 1,2 miljard euro. Eerder werd nog uitgegaan van een resultaat van 1,25 miljard tot 1,35 miljard euro. Volgens de onderneming zijn de boekingen voor de komende vakantieperioden in oktober en december lager, door zorgen bij passagiers over nieuwe stakingen. 

Het bedrijf rekende tot vorige week nog op goede kwartalen, maar zag door grote stakingen het vertrouwen van klanten duidelijk afnemen. Daar komt bij dat de brandstofkosten dit jaar bijna een half miljard euro hoger zijn, doordat de Ieren niet alle prijsschommelingen van olie hebben kunnen afdekken.

Volledig scherm
Cabinepersoneel en piloten van Ryanair voerden afgelopen vrijdag op vliegveld Eindhoven actie voor betere arbeidsomstandigheden en meer loon. Ze roepen de Ierse luchtvaartmaatschappij op de lokale wet en regelgeving toe te passen. © ANP