Stakende piloten van Ryanair in Eindhoven.
Volledig scherm
Stakende piloten van Ryanair in Eindhoven. © Bart-Jan van Rooij

Ryanair-staking raakt duizenden reizigers Eindhoven Airport

EINDHOVEN - Ryanair schrapt vrijdag 190 vluchten vanwege een personeelsstaking. In totaal elf uitgaande en elf inkomende vluchten zouden door de Eindhovense crew van de maatschappij worden uitgevoerd. Die lijken nu niet door te gaan.

Hij heeft er geen goed woord voor over: ,,Walgelijk en te gek voor woorden. Als die vliegers niet tevreden zijn over hun werkgever, moeten ze ergens anders gaan werken", vindt Weertenaar en opa Wil Boskeljon. Hij baalt als een stekker nu zijn zesjarige kleindochter als gevolg van de grote staking bij Ryanair niet op bezoek kan komen.

Ze woont in Bratislava en zou samen met haar moeder voor een weekendje op bezoek komen bij opa en oma, tijdens de kermis in Weert. ,,Hoe leg ik haar uit dat de piloot niet wil vliegen?" De Slowaakse hoofdstad is één van de bestemmingen die vrijdag zou worden aangedaan door de in Eindhoven gestationeerde bemanning van Ryanair. In totaal elf uitgaande en elf inkomende vluchten zouden door de Eindhovense crew worden uitgevoerd.

Vluchten

Het gaat in het geval van Eindhoven Airport, naast Bratislava, om vluchten van en naar Kreta, Edinburgh, Londen Stansted, Praag, Dublin, Pisa, Barcelona, Lissabon, Catania en Valencia. Alleen al door het annuleren van die vluchten worden naar schatting zeker zo'n 4.000 Eindhovense passagiers geraakt. Daarnaast zal vermoedelijk ook nog een deel van de andere reizen vanaf Eindhoven Airport worden geschrapt. Want ook in België, Italië, Spanje en Portugal wordt gestaakt.

Ryanair besloot dinsdagmiddag om 190 vluchten te annuleren als gevolg van de staking onder de piloten en het cabinepersoneel. Daardoor worden in totaal zeker zo'n 30.000 reizigers getroffen. Om welke vluchten het gaat, werd niet gemeld. Volgens de maatschappij is de staking 'onnodig' en schaadt die de onderneming en het vertrouwen van consumenten in het bedrijf.

Onzekerheid

Dat bleek dinsdag ook uit de tientallen reacties die het ED kreeg. ,,Ik snap dat men graag betere werkomstandigheden wil, maar heb er 0,0 begrip voor dat dat over de rug van de reizigers moet worden uitgevochten", zegt Jan Janssen uit Arnhem. Hem wordt een weekendje Spanje door zijn neus geboord. Veel reizigers hekelen de onduidelijkheid zo kort voor vertrek. Hanneke Wijdeveld uit Mierlo: ,,Het meest vervelende is dat de vlucht op de website op 'gepland' blijft staan, terwijl de staking aangekondigd is. Weg voorpret, alleen maar onzekerheid."

Het conflict met Ryanair draait vooral om de arbeidsvoorwaarden die de budgetmaatschappij hanteert. Daarnaast vinden de vakbonden in de betrokken landen dat de lokale arbeidswetgeving van kracht moet zijn op de arbeidscontracten. Nu geldt voor de bijna vijftig in Eindhoven werkzame Ryanair-vliegers de Ierse wetgeving. 

Quote

Ik vlieg zeer regelmatig maar dit is de laatste keer met Ryanair, ze weten het goed te vergallen voor een groep mensen."

Ryanair-reiziger Jan Maasakkers, Geldrop