Volledig scherm
© AFP

Ultimatum Ryanair-vliegers verstrijkt dinsdag

EINDHOVEN - Ierse, Zweedse en Belgische piloten van Ryanair gaan vrijdag staken. Of de Nederlandse vliegers ook meedoen met de acties, wordt mogelijk dinsdag duidelijk. Pilotenvakbond VNV hoopt nog steeds op een reactie van Ryanair die voldoende perspectief biedt om weer in gesprek te gaan. 

Het conflict met Ryanair draait vooral om de 'cultuur' binnen de budgetmaatschappij. In Eindhoven, waar Ryanair een basis heeft, zijn veertig piloten gestationeerd. Ze eisen dat ze direct in dienst komen bij Ryanair en niet meer als (schijn)zelfstandigen hun werk moeten verrichten. Daarnaast moet de Nederlandse arbeidswetgeving van kracht worden op de contracten van de in Nederland gestationeerde Ryanair-vliegers. 

Oosterburen

Of en wanneer de Nederlandse piloten het werk neerleggen laten ze zeker twaalf uur, en zo mogelijk zelfs 24 uur, van tevoren weten. Overigens moet ook bij de Duitse piloten van Ryanair nog een knoop worden doorgehakt. Bij de oosterburen wordt naar verwachting op woensdag meer duidelijk daarover.

Het is al een tijdje onrustig bij Ryanair. Ierse piloten legden al een aantal keer het werk neer. Ook het cabinepersoneel in België, Italië, Spanje en Portugal staakte in juli al eens.