Stakende piloten van Ryanair in Eindhoven afgelopen zomer.
Volledig scherm
Stakende piloten van Ryanair in Eindhoven afgelopen zomer. © ED

UWV: ‘Ryanair moet vliegers die vlogen vanaf Eindhoven houden’

UPDATEEINDHOVEN - Ryanair mag piloten die vlogen vanaf de basis in Eindhoven niet op economische gronden ontslaan. Vakbond voor burgerluchtvaartvliegers VNV zegt blij te zijn met het besluit van het UWV. Ryanair liet dinsdagavond weten direct bezwaar te hebben aangetekend tegen het besluit van de uitkeringsinstantie. 

Ze zitten al vierenhalve maand thuis: de zestien piloten van Ryanair die Eindhoven als standplaats hadden. De Ierse budgetmaatschappij vroeg in december collectief ontslag aan voor de vliegers en het resterende cabinepersoneel dat tot begin november werkte op Eindhoven Airport. Dinsdag besloot uitkeringsinstantie UWV om Ryanair geen toestemming te verlenen om zijn piloten op basis van economische gronden te ontslaan.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers concludeert hieruit dat Ryanair de vliegers in dienst moet houden. De luchtvaartmaatschappij is het niet eens met het UWV. ,,We hebben onze advocaten opgedragen om onmiddellijk bezwaar aan te tekenen tegen deze beslissing”, laat een zegsvrouw weten. 

De Ieren besloten vlak na een staking haar Eindhovense basis te sluiten, naar eigen zeggen vanwege slechte bedrijfseconomische prestaties. Maar volgens de vakbonden zijn er geen indicaties gevonden waaruit blijkt dat de Ryanair-basis met vier in Eindhoven gestationeerde toestellen, slecht zou presteren. 

Salaris

Volgens de vakbonden zitten piloten met behoud van hun salaris thuis en hoeven ze alleen vluchten te accepteren van Ryanair die beginnen en eindigen in Nederland. Die zijn er momenteel niet. Het UWV ging in januari al mee in het bezwaar van de bonden die vonden dat de ontslagaanvraag niet in behandeling mocht worden genomen. Ryanair leverde vervolgens extra argumentatiemateriaal, maar kreeg uiteindelijk toch nul op het rekest. De sluiting van de Ryanair-basis in november zou in elk geval gelden voor de wintermaanden. Of Ryanair voor komende zomer opnieuw toestellen op Eindhoven Airport zou willen stationeren, is nog niet bekend.