Volledig scherm
Docenten in Nederland maken zich zorgen. Ze herkennen het beeld dat culturen zich steeds meer van elkaar afzonderen en dat de integratie is mislukt. © anp

1 op 9 leraren vermijdt gevoelige onderwerpen in de klas

Taboe op schoolEen op de negen docenten in het voortgezet onderwijs vermijdt gevoelige onderwerpen in de klas, zoals homoseksualiteit of de politieke situatie in landen als Rusland en Turkije. Ze zeggen dat die thema's niet meer besproken kunnen worden als gevolg van toenemende scheiding van culturen op hun school. Dat blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek.

Bijlage

Voor het onderzoek zijn 2.200 schoolleiders en leraren in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs ondervraagd. Op basisscholen vermijdt 4 procent van de onderwijzers gevoelige onderwerpen.

,,Dat leraren onderwerpen niet meer bespreken, komt voor een deel door verschillen in waarden en normen. Homoseksualiteit is bijvoorbeeld een taboe in verschillende culturen", zegt Liesbeth van der Woud, die het onderzoek leidde. ,,Verder komt het door een verschil in opvatting over wat goed en slecht is, denk ik."

Quote

Dat leraren onderwer­pen niet meer bespreken, komt voor een deel door verschil­len in waarden en normen

Liesbeth van der Woud

Herkenning
Meer dan een kwart van de ondervraagden in het basisonderwijs (primair onderwijs) zegt op de eigen school het beeld te herkennen dat culturen zich steeds meer van elkaar afzonderen en dat de integratie is mislukt. In het voortgezet onderwijs is dat 39 procent.

Lees verder onder de graphic


Grote steden
Van de ondervraagden in grote steden vindt meer dan de helft dat. 70 procent van de onderwijzers en schoolleiders in het voortgezet onderwijs maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen.

Lees verder onder de graphic


Oorzaken
Als voorbeeld noemen ze dat scholieren van dezelfde (niet-westerse) cultuur steeds meer naar elkaar toetrekken. Ze 'klitten' samen. Ook zien leraren dat allochtone en autochtone kinderen niet met elkaar spelen. Verder merken ze op dat veel allochtone ouders het Nederlands niet beheersen en stevig vasthouden aan hun eigen cultuur.

Van de onderwijzers en schoolleiders die de toenemende scheiding herkennen, denkt meer dan 40 procent dat dat komt door 'de onwil om te integreren'.

Lees verder onder de graphic


Geschokt
In de Tweede Kamer wordt geschokt gereageerd op de resultaten van het onderzoek. Een Kamermeerderheid pleit voor betere ondersteuning van docenten.

De docenten en schoolleiders zien zelf heil in het beter mengen van culturen op scholen en in wijken en in het afschaffen van bijzonder onderwijs, zodat er alleen nog openbare scholen zijn. Politici zouden een voorbeeldfunctie moeten geven en polarisatie tegen moeten gaan.

Een derde van de leraren en bestuurders heeft er vertrouwen in dat het goed komt met de leerlingen uit niet-westerse culturen.