Volledig scherm

2016 in vogelvlucht: 10 meest gelezen opiniestukken

EINDHOVEN - December is traditiegetrouw de maand waarin we overladen worden met lijstjes. Ook het Eindhovens Dagblad blikt met u terug op het jaar 2016 met maar liefst zeven verschillende nieuwsoverzichten. Tot eind december staat er iedere dag een kersverse lijst voor u klaar. Vandaag deel 6: de 10 meest gelezen opiniestukken op de website van het Eindhovens Dagblad.

10. Argeloze burger laat zich door overheid voor de gek houden: tekorten zijn er niet
Korting van de pensioenen, een eventuele fiscalisering van de AOW en misschien zelfs belasting van de overwaarde van het huis kunnen huidige en toekomstige ouderen hard raken. Het zijn talrijke leugens waarmee huidige en toekomstige ouderen (nu de jongeren) voor de gek gehouden worden. In haar opiniestuk spreekt Wilma Berkhout, bestuurder van de seniorenvereniging PVGE afdeling Helmond en oud-belastinginspecteur, over de hersenspoeling van de argeloze burger. Honderd reacties kwamen er binnen. Volgens een reaguurder moet Wilma het met haar column zelfs proberen in de politiek in: "Wilma start AUB een Facebookcampagne. Op naar Den Haag!" Lees hier het opiniestuk.

9. Helaas zijn uitspraken van Derksen zeer herkenbaar
Peter de Fockert is groepsleider van de multiculturele voetbalclub Helmondia. Het aantal jongens met Marokkaanse roots is er erg groot. "Helaas zijn de uitspraken van Derksen over het 'Marokkanenquotum' zeer herkenbaar bij onze club", vertelt hij in zijn column. "We hebben het bestuur geadviseerd om in een elftal nooit meer dan vijf spelers met dezelfde achtergrond toe te laten. Het bestuur heeft dat advies naast zich neer gelegd en iedereen welkom geheten die zich aanmeldde. Enkele jaren verder kunnen we nog met moeite elf jeugdteams op de been brengen." Lees hier het opiniestuk.

8. Wij zijn die tikkies breed zat
"Beste Phillip, Marcel en Toon. Vanuit mijn hotelkamer in Madrid wordt het hoog tijd jullie aan te schrijven." Zo begint Tom van Beek uit Nuenen zijn open brief aan de staf van PSV. Vervolgens spreekt hij de heren één voor één aan op het resultaat van de Brabantse club. "Marcel, hoe goed je het andere jaren gedaan hebt (mede door jou zijn we twee keer kampioen geworden), er is veel werk aan de winkel. We hebben aan kwaliteit ingeleverd, maar daar zit het verschil niet. De spelersgroep is verzadigd. De spelers stralen wekelijks uit dat het resultaat ze niet interesseert. Zolang de centen maar overgemaakt worden." Benieuwd waar de andere stafleden op worden aangesproken? Lees hier de open brief.

7. Blijf weg uit het stemhokje
Waarschijnlijk is Peter Storm uit Tilburg nog altijd blij dat hij 6 april niet zijn stem uitbracht. Zo vlak voor de verkiezingen vertelde de activist en blogger van ravotr.nl ons dat het associatieverdrag van de EU met Oekraïne wat hem betreft verwerpelijk is. "Het referendum over dat verdrag is echter net zo goed verfoeilijk. De beste uitkomst is een referendum dat ongeldig wordt verklaard vanwege te geringe opkomst." Helaas voor Peter liep het anders. Lees hier zijn opiniestuk.

6. Bij Eindhoven Airport hoort een treinstation
Met zijn column maakte Ronald Slaats veel los begin september. Meer dan 3400 mensen stemden op de poll onder het artikel, waarin we vroegen of Nederland gebaat is bij de bereikbaarheid van Eindhoven Airport. 89 procent stemde voor een eigen treinstation. Slaats deed als lid van de Uitvoeringstafel Eindhoven Airport samen met andere ondernemers al eens een oproep het fileprobleem snel aan te pakken. "Een nieuw treinstation Eindhoven Airport is geen goedkope oplossing. Ik vind hierbij echter dat we ons vizier op de lange termijn moeten richten. Het vliegveld zal tot in lengte van jaren een grote rol spelen in de regio en hoeft dus niet in een paar jaar terugverdiend te worden. En bovendien weten we dat onze regio een grote bijdrage levert aan de totale Nederlandse economie." Lees hier zijn ingezonden stuk terug.

5. Garage duurder dan fysio
Het werk voor fysiotherapeuten wordt door zorgverzekeraars onmogelijk gemaakt, zo stelt Dennis van Poppel uit Eindhoven, sportfysiotherapeut, manueel therapeut en bewegingswetenschapper. De zorg is ernstig ziek. In een notendop kan gesteld worden dat met de huidige regulering zorgverzekeraars het werken voor zorgprofessionals onmogelijk maken. Dat is ook precies wat de verzekeraars willen. Reductie van het aantal zorgverleners, het nog verder beperken van zorgbudgetten, ongeacht wat echt nodig is. Het zou ze sieren als ze dit ook gewoon zouden uitspreken. Lees hier de column van Van Poppel.

4. Hoe PSV aan de top kwam en FC Twente in de goot
Terwijl Tiny Sanders saneerde en bij PSV een degelijke financiële basis legde voor sportieve successen, koos Joop Munsterman als topman van FC Twente voor een alles-of-niets-tactiek die de club naar de afgrond voerde. Rik Elfrink redacteur en PSV-volger van het ED, schreef hierover in zijn column. Lees het opiniestuk hier terug.

3. Leedvermaak om Ajax ook buiten Eindhoven
Helemaal niets, helemaal niets, helemaal niets in Amsterdam. De supporters die maandagavond het kampioenschap van PSV vieren roepen het uit volle borst. Want kampioen worden is mooi, maar dat Ajax het daarom niet wordt, is eigenlijk nog veel mooier. En daarom nog maar een keer. 'Helemaal niets in Amsterdam.' De aversie tegen alles wat ook maar met de hoofdstad te maken heeft, lijkt dit jaar groter dan ooit tevoren. ED-redacteur Diede Hoekstra maakt de tongen los met zijn column: 57 reacties kwamen er binnen. Lees ze hier.

Volledig scherm

2. Aan alle Eindhovenaren: doe iets!
"Dames en heren, jongens en meisjes. Attentie. Ik ben diep teleurgesteld in jullie. Ik kan niet weg of jullie breken de hele boel af. Museum Kempenland is weg. De kunstijsbaan gaat dicht. De Effenaar steekt tonnen in het gebouw, niet in muziek. Het Muziekcentrum heeft ook financieringstekorten. Plaza Futura dicht. En nu ook de Tongelreep. Hét golfslagbad. Iets dat écht leuk is, voor iedereen! Gaat per september dicht." Saskia Ploeg is opgegroeid in Eindhoven en maakt zich druk over het reilen en zeilen van de stad. En aan de reacties te zien, is ze niet de enige. Lees haar open brief hier.

1. Beste Yuri
Het meest gelezen opiniestuk komt van Arjen Vos, de chef van onze sportredactie. In een open brief richtte hij zich tot Yuri van Gelder, nadat de turner de Olympische Spelen moest verlaten. "Toen ik dinsdagmorgen veel te vroeg wakker werd, keek ik even op mijn telefoon of ik nog een nachtelijk olympisch hoogtepunt had gemist. Op 101 van teletekst stond het, helemaal bovenaan: Yuri van Gelder naar huis gestuurd. Verdomme, dacht ik, het zal toch niet?" In zijn column is Arjen kritisch, wat niet bij iedereen in de smaak viel. "Geen wereldnieuws dat het waard is om op de voorpagina van een serieuze krant te staan", meenden lezers. Weer een ander vroeg zich af waarom zo'n 'denigrerend, belerend en oordelend' opiniestuk op de voorpagina stond. Lees de brief hier terug.

Volledig scherm
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement