Volledig scherm
© Thinkstock

2016 was het jaar van de gruwel in huiselijke kring

EINDHOVEN - Geen criminele afrekeningen dit jaar, wel geliefden en familieleden die elkaar naar het leven stonden. En de politie boekte successen in oude moordzaken.

Hij had bijna de dubieuze eer om het enige liquidatieslachtoffer van 2016 in Zuidoost-Brabant te zijn. Schutters raken de Eindhovense crimineel Dennis S. op 16 augustus voor zijn deur in de Sint Petrus Canisiuslaan in Eindhoven meerdere keren. Hij ligt weken zwaargewond in het ziekenhuis, maar loopt inmiddels weer hersteld rond.

Gewelddoden
Het aantal gewelddoden in heel Brabant ligt met veertien veel lager van de 26 van vorig jaar. In Zuidoost-Brabant zijn drugscriminelen volop actief. Maar hun onderlinge akkefietjes in de onderwereld leidden niet tot moord en doodslag.

De politie is in 2016 niet alleen bezig met nieuwe zaken. DNA zorgt voor de nieuwe informatie die het cold caseteam van politie Oost-Brabant nodig heeft. Rechercheurs brengen daardoor dit jaar slachtoffers Jan van Mosselveld (gedood in 2001) en Miet van Bommel (gedood in 1992) - beiden uit Bladel - weer onder de aandacht. Door een match in de Belgische DNA-bank komt de politie eind 2015 een verdachte van de dood van softdrugsdealer Van Mosselveld op het spoor. Op 14 november wordt de eerste Belgische verdachte opgepakt. Inmiddels zitten vier Belgen vast.

DNA
De zaak-Van Bommel kwam vorig jaar achter de schermen aan het rollen toen met meer verfijnde DNA-technieken een spoor op haar nachthemd werd gevonden. Op 13 december komt de gewelddadige dood van de kroegbazin aan bod in Opsporing verzocht. Ze blijkt seksueel misbruikt te zijn voor ze overleed in de woning bij haar café. De politie maakt een profielschets van de dader openbaar. Het publiek belt ruim honderd tips door en noemt namen.

De dodelijke gruwel vond in 2016 vooral plaats in huiselijke kring. Vijf mensen uit de regio kwamen door misdaad om het leven. Zeker drie van hen werden gedood door mensen die hen ooit liefhadden.

Welke moordzaken in 2016 hebben plaatsgevonden, leest u zaterdag in het ED of via de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement