Volledig scherm
Pieter Tops (l) en Jan Tromp

Analyse - De Haagse stilte na het Brabants SOS

ANALYSE - Op 14 juli 2014 opende het NOS Journaal met de zorgen van de Brabantse commissaris Wim van de Donk over de vermenging van boven- en onderwereld in zijn provincie. Bijna 2,5 jaar later maken wetenschapper Pieter Tops en journalist Jan Tromp in hun boek ‘De achterkant van Nederland’ aannemelijk dat de drugscriminelen in sommige delen van de Brabantse samenleving het inderdaad voor het zeggen hebben.

Geen nieuws onder de zon, zou je dan kunnen denken. Maar evengoed dit: de overheid is al die tijd geen bal opgeschoten. Sterker nog: zelfs bij justitie geloven ze niet meer dat de drugscriminelen langs de weg van het strafrecht zijn aan te pakken. Grote rechtszaken zijn een ‘logistieke nachtmerrie’ geworden, verzucht de Bredase officier van justitie Greetje Bos in het boek. Aan het einde van de rit staan de straffen vaak in geen verhouding tot de energie die politie en justitie erin hebben gestoken. Bos klaagt ook over al die Brabanders die zich kennelijk zonder enige wroeging voor het karretje van een crimineel laten spannen. “Het is hier een soort van Sodom en Gomorra”, zo verwoordt Bos haar machteloosheid.

Ondertussen worden in de Brabantse schaduweconomie van pillendraaien en wiettelen astronomische bedragen verdiend. En geld betekent macht, ook als het illegaal verdiend is. Schatrijke drugsbazen proberen met dat geld de rechtsstaat te ondergraven, Brabantse burgemeesters zien het onder hun ogen gebeuren.

Toenmalig hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen waarschuwde in 2015 voor ‘Italiaanse toestanden’ in Brabant, waarbij drugscriminelen in wijken of dorpen de dienst uitmaken. Het boek van Tops en Tromp laat zien dat dat risico niet denkbeeldig is. Hun boodschap is tweeledig. Als de overheid (politie, justitie, gemeenten, belastingdienst) de georganiseerde misdaad echt pijn wil doen, zal ze nog veel beter moeten samenwerken dan nu het geval is. Privacywetgeving en cultuurverschillen staan dat nu nog niet in de weg, oordelen ze. Het tweede deel van de boodschap geldt de Brabantse burger. Als die wil dat zijn wijk of dorp niet ten prooi valt aan criminelen die louter en alleen het eigenbelang najagen, zal-ie vaker de rug recht moeten houden. Zoals Tops zei: “Je hoeft geen held te zijn, maar je hoeft ook niet mee te doen. Er is een keuze, pak ik geld aan dat stinkt, of wil ik dat niet?”

Lees de hele analyse maandag in het ED of in de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement