Volledig scherm
Een bever

Bever eist zijn plek weer op in Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - Er worden steeds meer beversporen gevonden in Zuidoost-Brabant. Een teken dat natuurherstel vruchten afwerpt. Waterschappen zijn alert op burchten en dammen, maar geven het beschermde knaagdier het voordeel van de twijfel.

De bever. Voor natuurbeschermers hét teken dat het beter gaat met de natuur in ons land. Langs de grote rivieren en in de Biesbosch gaan liefhebbers op pad met verrekijker en veel geduld om de beschermde knager, die ook luistert naar de illustere Latijnse naam Castor Fiber, met eigen ogen te zien. Volgens kenners is het een kwestie van tijd voordat de uit de kluiten gewassen 'waterrat' met zijn karakteristieke platte staart een vaak geziene gast is in Zuidoost-Brabant. Nu al wordt er af en toe een exemplaar 'betrapt' of sneuvelt er een knager onder een autoband. Waterschappen De Dommel en Aa en Maas houden de groei van de beverpopulatie goed in de gaten. Er mag niet teveel overlast ontstaan door dammen en burchten. 'Anders grijpen we in', zo klinkt het.

Omgevallen bomen
De dieren laten zich niet snel zien, maar wie weet waar hij moet zoeken, ontdekt aan de oevers van de Dommel, Tongelreep en de Aa volop beveractiviteit. Omgevallen bomen zijn het beste bewijs. Een volwassen bever velt met zijn enorme oranje knaagtanden in no-time een fikse wilg of populier. Met een totale lengte van ruim een meter en een gewicht van zes zakken aardappelen is een volwassen dier een imposante verschijning. De bever heeft daarom met recht een plek bij de Grote Vijf van de Nederlandse natuur. Hij deelt de lijst met het edelhert, het wilde zwijn, de ree en de zeehond.

De laatste wilde bever van Nederland werd al in 1826 bij Zalk aan de IJssel omgelegd. Met de herintroductie in 1988 in de Biesbosch kreeg de bever weer vaste voet op Nederlandse bodem. Volgens de Zoogdiervereniging moeten er in Zuidoost-Brabant enkele tientallen exemplaren leven.

Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement