Volledig scherm
Pieter Tops (l) en Jan Tromp

Boek van hoogleraar en journalist: criminaliteit grijpt de macht in Brabant

EINDHOVEN - Alle politieke partijen hebben iets over hennep in hun verkiezingsprogramma staan maar het grootste probleem, ondermijning van de maatschappij door criminaliteit, zien ze niet. “Zo gaat het mis”, waarschuwt de Tilburgse hoogleraar Pieter Tops.

Tops schreef met journalist Jan Tromp een boek over de vermenging van de boven- en onderwereld. 'De achterkant van Nederland' levert een onthutsend beeld van een schaduw-samenleving in Brabant.

Voedingsbodem
Criminaliteit heeft een vruchtbare voedingsbodem in de ingebakken tegendraadsheid van ‘de Brabander’. Burgers werken mee of zien zwijgend toe. Er zou 2,5 miljard in Brabant omgaan, maar dat vindt Tops zelf een veel te conservatieve schatting. Via stromannen dringt het ook de politiek in.

Politie en bestuur hebben het nakijken. Officier Greetje Bos zegt moedeloos te worden van het gevecht tegen de boeven en ook het eigen systeem. Burgemeesters weten dat ze dweilen met de kraan open, maar blijven doorgaan, al is het maar voor het oog.

Geld dat stinkt
Het zal allemaal niet helpen als de burger de hand niet in eigen boezem steekt, vreest Tops. Wegkijken kan niet meer. ,,Je hoeft geen held te zijn, maar je hoeft ook niet mee te doen. Er is een keuze, pak ik geld aan dat stinkt, of wil ik dat niet?"

De achterkant van Nederland, door Pieter Tops en Jan Tromp (ISBN 978-94-6003-139-7, uitg. Balans) verschijnt dinsdag.

Voor een uitgebreide reportage 'De Brabander is niet van Kortooms maar van New Kids' en meer lees het ED van zaterdag of de digitale krant.