Broer van drugsbaas Escobar is 'net zo'n grote boef'

VideoDe Colombiaan Roberto Escobar (71) is misschien wel net zo berucht als zijn broer: de in 1993 vermoorde Pablo Escobar, de grootste narcotica-beroemdheid van het land. Hij weigert elke medewerking aan de befaamde Netflixserie Narcos over de drugsbaron, maar wilde wel geïnterviewd worden door de Bucket Boys.

Als Bucket Boys Thijs Meeuwsen (30) en Joep ten Hove (28) hem vragen naar zijn rol binnen het Medellínkartel houdt Roberto Escobar het bij een politiek correct antwoord: ,,Normal, normal.” Maar volgens de heren, die voor hun nieuwe serie Verre Vrienden voor AD.nl op reis gaan naar vermeend levensgevaarlijke bestemmingen, is het nagenoeg 'net zo’n grote boef' als zijn broer. ,,Hij wilde niks loslaten, maar ondertussen hing er wel een Wanted-poster aan de muur met twee hoofden: die van hem en zijn broer. Op beiden stond een bedrag van 10 miljoen dollar.”

Quote

Tien procent van het geld raakten ze kwijt aan ongedierte en schimmel

Joep ten Hove (28)

Pablo Escobar had alle touwtjes in handen, maar zijn broer was het 'financiële mastermind', de accountant ,,In de hoogtijdagen hadden ze een omzet van 375 miljoen dollar per week. Ze gaven alleen al 2500 euro per maand uit aan elastiekjes om alle flappen bij elkaar te binden. Roberto bedacht hoe ze zoveel mogelijk geld konden witwassen, hij hield alles bij en hij bedacht hoe ze geld konden verstoppen in spouwmuren en kisten. Tien procent van het geld raakten ze kwijt aan ongedierte en schimmel”, aldus Meeuwsen en Ten Hove, die dankzij hun gids - die ooit voor Pablo Escobar werkte- bij het financiële brein aan mochten schuiven.

Oude schuilplaats

Volledig scherm
Thijs Meeuwsen (l) en Joep ten Hove (r) op reportage. © Videostill Bucket Boys

Roberto Escobar vertoeft zijn ouwe dag in een oude schuilplaats van zijn broer, dat hij nu als museum exploiteert. Interviews geeft hij (bijna) nooit. ,,Hij had zeker een goede dag”, aldus Meeuwsen optimistisch. ,,Hij heeft volgens mij een deal met de regering, daarom kon hij niet teveel zeggen. In de gevangenis kreeg hij een bombrief, waardoor hij half doof en verblind is geraakt. Op een gegeven moment heeft hij de regering aangeklaagd dat ze zijn veiligheid in de gevangenis niet konden garanderen. Toen hebben ze een deal gemaakt, dat hij er weer uit mocht. Volgens mij laat hij zich daarom niet negatief uit over de regering.”

Toch komen de Boys wel wat te weten. ,,De zoon van Roberto zegt op een gegeven moment dat hij ontvoerd werd door de Colombiaanse politie, omdat ze achter de schuilplaats van Pablo Escobar wilden komen. Alle metgezellen hebben ze met een kettingzaag doorgezaagd, iedereen was dood behalve hij. Toen Pablo dat hoorde heeft hij de president gebeld en gezegd dat als ze zijn neef nu niet lieten gaan, dat hij zou zorgen dat alle kinderen van alle hooggeplaatste politici vermoord werden. Binnen een half uur was hij vrij."

Leugen

Roberto en zijn zoon Nicolas hebben dan ook een hekel aan de hitserie Narcos, dat over het geweld en de macht van de beruchte drugskartels in Colombia gaat. ,,Hij zegt dat 80 procent daarvan een leugen is. Hij is één van de weinige Escobars die nog over zijn. Hij wilde geld zien voor die serie, maar dat kreeg hij niet. Dus hebben de filmmakers hem helemaal uit de serie gehouden.”

Roberto Escobar kreeg een paar jaar terug nog een aanslag op zijn huis te verduren. ,,De mortier zit nog in de muur. Hij heeft nog steeds veel vijanden. Maar hij zegt dat hij niet bang is, machtige vrienden heeft en gewoon de straat op gaat.”

Volledig scherm
Thijs Meeuwsen (l) en Joep ten Hove. © Videostill Bucket Boys

Wereldhandel in cocaïne
Pablo Escobar en zijn Medellínkartel domineerden in de jaren zeventig en tachtig de wereldhandel in cocaïne. Het Medellínkartel was verantwoordelijk voor vele moorden op politici, presidentskandidaten, rechters, journalisten en politieagenten. Daarnaast heeft het kartel verschillende terroristische aanslagen gepleegd. Na de dood van Pablo Ecobar op 2 december 1993 viel het kartel langzaam maar zeker uiteen en verloor aan invloed, omdat veel leiders gevangen zaten of werden vermoord.