Volledig scherm

Btw op parkeergeld kan gemeenten in regio miljoenen gaan kosten

HELMOND - De kans bestaat dat gemeenten een naheffing krijgen van de Belastingdienst voor btw op parkeerinkomsten. Dat zou voor Eindhoven gaan om een bedrag van 2,4 miljoen euro over 2015. Helmond moet eventueel 357.000 euro na–storten, Valkenswaard ruim twee ton, Deurne één en Geldrop-Mierlo driekwart ton.

Het gaat om parkeerinkomsten uit straatparkeerplaatsen: daarover hoeft een gemeente geen btw af te dragen. Dat gebeurt wel bij parkeergeld in parkeergarages die in beheer van gemeenten zijn.

Oneigenlijke concurrent
De Rechtbank Gelderland oordeelde eerder deze maand dat gemeenten een oneigenlijke concurrent zijn voor commerciële parkeerbedrijven doordat zij geen btw innen op straatparkeergeld.

Gemeenten in de regio zeggen zich nog niet druk te maken over een eventuele naheffing. Tegen het besluit van de rechter loopt nog een hoger beroep bij de Hoge Raad, dus de naheffing is nog alles behalve definitief. Op de vraag of parkeertarieven stijgen vanwege een mogelijke naheffing, gaat geen van de gemeenten in. Ook willen zij niet zeggen of zij geld in de begroting geld gaan reserveren voor een extra kostenpost.

Principieel oogpunt
Belastingadviseur Rudolf Kaarsemaker bracht de zaak aan het rollen, nadat hij in de gemeente Arnhem een parkeerbon had gekregen. Toen hij verzocht om een btw-bon, bleek die niet beschikbaar te zijn. Naar eigen zeggen vocht hij vanuit principieel oogpunt de kwestie aan tegen de gemeente Arnhem.

Het ministerie van Financiën wacht de uitspraak in het hoger beroep eerst af, voordat het voorbereidingen treft voor naheffingen. Staatssecretaris Eric Wiebes heeft eerder aangegeven niets te zien in btw-heffing over straatparkeren. Hij verwijst hierbij naar een kabinetsbesluit uit 2012 waarin staat dat 'compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen' garandeert.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement