Volledig scherm
Commissaris van de koning in Brabant, Wim van de Donk. © Marc Bolsius

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven op zijn nummer gezet bij provincie

EINDHOVEN - Grootschalige herindeling van Zuidoost-Brabant, zoals de Eindhovense burgemeester John Jorritsma bepleit, lijkt nog heel ver weg. De provincie ziet meer in nieuwe manieren van besturen. Dat viel donderdag op te maken uit de nieuwjaarstoespraak van Commissaris van de Koning Wim van de Donk. Die haalde in een bomvol provinciehuis in Den Bosch indirect maar overduidelijk uit naar Jorritsma.

Van de Donk noemde het een 'denkfout van de eerste orde' dat de discussie over de kwaliteit van gemeenten wordt versmald tot de schaal van gemeentebesturen. Hij zei dat het een 'ernstige overschatting' van het openbaar bestuur zou zijn als het bij die discussie alleen maar over hen gaat.

Ratio en emotie
Deze week zei Jorritsma, na 100 dagen als burgemeester van Eindhoven, dat de regio wat hem betreft over een paar jaar nog slechts drie of vier gemeenten telt. En dat niet veel meer bestuurders dat roepen komt, zo zei hij, door verschil tussen ratio en emotie. "Schaalvergroting is gebaseerd op ratio. Tegenstanders laten zich leiden door emotie, niet door feiten", liet Jorritsma optekenen. Maar Van de Donk zei donderdagavond juist dat emoties géén taboe mogen zijn. "Sterker nog: een bestuur dat het gevoel van burgers wegzet als irrationeel, zal van een koude kermis thuiskomen. Gevoel én goede argumenten zijn nodig en legitiem om te werken aan een gedragen bestuur."
Vrijdag praten alle regio-burgemeesters in Best informeel over de herindeling die door Jorritsma zo nadrukkelijk op de agenda is gezet, en die bij veel van hen weerstand oproept. Naar verluidt is de Eindhovense burgemeester daarbij zelf ook aanwezig.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.