Volledig scherm
© Ben Saanen

Code oranje: grote kans op sneeuw en ijzel in Zuidoost-Brabant (poll) (video)

EINDHOVEN - Het KNMI heeft vrijdagmiddag code oranje afgekondigd voor zaterdag in verband met de verwachte sneeuw en ijzel. Het verkeer in Zuidoost-Brabant moet in de nacht van vrijdag op zaterdag rekening houden met de winterse neerslag en grote kans op gladheid. De ijzel kan tot zaterdagavond aanhouden.

Code oranje geldt zaterdag voor het hele land. Naar verwachting begint het vrijdagavond al te sneeuwen in het westen van het land en breidt de sneeuw zich in de nacht verder over het land uit. Dat meldt het KNMI.

Verkeer
De Verkeersinformatiedienst waarschuwt dat weggebruikers in het hele land alert moeten zijn en rekening moeten houden met gevaarlijke rij-omstandigheden. De ANWB heeft de bezetting opgeschaald. Bestuurders wordt aangeraden hun rij- en reisgedrag aan te passen en rekening te houden met langere reistijden op de weg en in het openbaar vervoer, waarschuwt het KNMI.

Sneeuw
In totaal kan er 1 tot 3 centimeter sneeuw vallen, lokaal kan dit oplopen tot 3-5 centimeter. Zoals het er nu naar uitziet is Nederland zaterdag rond 4.00 uur 's nachts vrijwel volledig bedekt onder een laagje sneeuw. De sneeuw gaat zaterdagochtend over in ijzel, met als gevolg kans op gladheid op uitgebreide schaal. In Zuidoost-Brabant kan de ijzel nog tot in de avond aanhouden, verwacht het KNMI.

Temperatuur
De temperatuur blijft vrijdag naar verwachting de hele dag onder nul. Zaterdag zal de temperatuur oplopen tot rond het vriespunt, zondag is de vrieskou verdwenen.

Volledig scherm
© DG
De prachtige zonsondergang vanaf het Philips kantoor aan de Boschdijk in Eindhoven ten spijt, heeft het KNMI vrijdagmiddag code oranje afgekondigd voor zaterdag in verband met de verwachte sneeuw en ijzel.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement