Volledig scherm
© Thinkstock

Coffeeshop in Eindhoven blijft toegankelijk voor toerist

EINDHOVEN - Als toerist een jointje kopen in een Eindhovense coffeeshop. Dat kan ook in 2017 nog gewoon. Eindhovense coffeeshops kunnen voorlopig gewoon softdrugs blijven verkopen aan inwoners van buiten Nederland.

Burgemeester John Jorritsma heeft besloten ook in 2017 niet te handhaven op de regel dat alleen mensen met een Nederlands paspoort klant mogen zijn van een coffeeshop. Volgens Jorritsma heeft het niet bekeuren louter positieve effecten. 'Straatdealers rondom Eindhovense coffeeshops zijn verdwenen en de handel in softdrugs is volgens hem ook niet verdwenen naar scholen of andere locaties. De politie en coffeeshophouders zijn tevreden met het huidige beleid', zo schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

Het verhaal van Jorritsma wordt onderschreven door de politie. In 2016 werden er volgens inspecteur Maarten Manders slechts 33 bekeuringen uitgedeeld voor drugsgerelateerde overtredingen. In 26 gevallen ging het om drugsoverlast op het Stationsplein. De gemeente besloot hier onlangs mobiele camera's te plaatsen om ook de overlast hier aan te pakken.

Van het definitief afschaffen van de wietpas is vooralsnog geen sprake. Jorritsma laat weten het beleid halverwege en eind 2017 opnieuw te evalueren.