Volledig scherm
De wereldwinkel in Bladel stopte na 25 jaar © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

De Wereldwinkel verdwijnt uit het straatbeeld in de regio

EINDHOVEN - Wereldwinkels hebben het zwaar. Hoge kosten en bredere beschikbaarheid van Fair Trade-producten lijkt steeds meer lokale winkels de das om te doen.

Mieke der Kinderen uit Geldrop loopt in de plaatselijke Wereldwinkel recht op haar doel af, een mooie schoudertas. "Ze hebben hier zo'n leuke spulletjes", zegt de Geldropse. "Ik was hier van de week nog. Voor een paar kleurpotloden, zo bijzonder, die vind je nergens anders."

Ideale klant
Der Kinderen is de ideale klant voor de Wereldwinkel, de idealistische winkelketen die de afgelopen jaren erg aan populariteit heeft ingeboet.

Zo sluiten de afgelopen jaren in Zuidoost-Brabant de vestigingen in Asten (2011), Mierlo (2012), Aalst (2013) en Helmond (2015). In Bladel gaat de winkeldeur over enkele weken ook op slot.

Dit sluit aan bij het landelijk beeld. Amper vijf jaar geleden telt Nederland nog 346 Wereldwinkels. Dat aantal is ondertussen met pakweg 80 winkels gedaald, schat directeur Michael Rondon van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels.

Eerlijke handel
De winkels hebben het anno 2016 zwaar te halen, bevestigt Rondon. De bredere beschikbaarheid van producten uit de eerlijke handel en hoge kosten speelt de organisatie parten.

Volgens Marianne Kemps van de Eindhovense Wereldwinkel speelt ook een rol dat sinds enkele jaren kerstpakketten niet meer aftrekbaar zijn voor de fiscus. "En dat was een flink deel van onze omzet", zegt ze.

Volgens oud-bestuurslid Bertus van Waardenburg van de Eindhovense winkel is het businessmodel van de Wereldwinkel eigenlijk achterhaald. "De geitenwollensokken mensen sterven nu eenmaal uit", zegt hij.

Ondertussen peinst Mieke der Kinderen nog over de mooie tas die ze heeft gezien. "Ik denk dat ik er nog even over nadenk", zegt ze uiteindelijk. Wat dat betreft is de Wereldwinkel dus een hele gewone winkel.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement