Volledig scherm
© Thinkstock

Deskundigen: Rijbewijskeuring voor 75-plussers stelt weinig voor

EINDHOVEN - Rijbewijskeuringen voor 75-plussers zijn niet streng genoeg. Ook moeten ze vaker plaatsvinden. Dat zeggen deskundigen. "Er hoort ook een praktijktest bij."

Voormalig verkeersofficier Koos Spee vindt dat de huidige rijbewijskeuringen voor ouderen maar 'weinig voorstellen'. "Oogjes, oortjes, bloeddruk en hups, je mag weer voor aantal jaren door. Ik zou het toejuichen als de keuringen strakker worden. Inclusief een theorie- en praktijktest. Geen examen, maar wel een serieuze proef met bijvoorbeeld een goede rijschoolhouder."

Jonger
Voor Spee is een dergelijke keuring overigens niet aan leeftijd gebonden. "Het zou ook voor jongere automobilisten goed zijn. Vanaf je achttiende tot je zestigste bijvoorbeeld om de tien jaar en die termijn vervolgens telkens met een aantal jaren terugbrengen."

De rijbewijskeuring. De vele reacties van ED-lezers op de artikelen over 'senioren in het verkeer' bewijzen dat de huidige structuur veel discussie oproept. Wordt er streng genoeg gekeurd? Keuren we de goede aspecten? Deugt de termijn van vijf jaar, zoals die nu wordt gehanteerd?

Praktijktest
Ook verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen vindt dat oudere rijbewijshouders vaker dan eens in de vijf jaar gekeurd moeten worden. "Ik vind vijf jaar te lang. Als je op 79-jarige leeftijd een keuring ondergaat, mag je tot je 84e doortuffen. Maar in die periode kan er een hoop gebeuren dat de rijvaardigheid beïnvloedt." Net als Spee vindt Tertoolen dat de keuringen nu te theoretisch zijn. "Je zou een soort praktijktest moeten invoeren; dat iemand met verstand van zaken in de auto kijkt hoe mensen achter het stuur reageren op situaties."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement