Volledig scherm
Een gripzakje met de nieuwe psychoactieve stof (NPS) 4-fluoramfetamine. © Tom Kiel

Deskundigen: Verbod partydrug 4-FA haalt niet meteen veel uit

EINDHOVEN - Gaan feestgangers de populaire partydrug 4-fluoramfetamine (4-FA) niet meer gebruiken, nu het kabinet een verbod heeft afgekondigd? Nee, zeggen de deskundigen Charles Dorpmans van Novadic Kentron en Margriet van Laar van het Trimbosinstituut. Het omstreden middel is nu nog overal, ook via internet, eenvoudig te krijgen. Gebruikers riskeren een hersenbloeding of schade aan hart- en bloedvaten.

Vanaf 1 april staat het middel op de lijst met verboden middelen tussen drugs als als cocaïne, heroïne en GHB. Dat maakt het waarschuwen van gebruikers wel iets makkelijker. Van Laar: "We weten allemaal dat mensen er niet zomaar naar luisteren. Maar een verbod kan een drempel opwerpen, bleek in het verleden." 4-FA komt volgens Dorpmans door het verbod 'in een ander licht te staan'. "Dat maakt onze boodschap makkelijker te verkopen."

Verstandig
4-FA is populair onder mensen die xtc te sterk vinden. Het waarschuwen van 4-FA-gebruikers kan daarom wel eens lastig worden, denkt Van Laar. "Ze denken dat ze verstandig bezig zijn. Maar dat is niet zo." Uit een kleine steekproef onder uitgaanspubliek – die later deze maand wordt gepubliceerd – blijkt dat een kwart daarvan dit jaar 4-FA heeft gebruikt, zegt Van Laar. "Geen wetenschappelijk perfect onderzoek. Maar het zegt wel wat." Xtc scoorde 46 procent.

Snakepit
Bij de eerste editie van het hardcorefeest Snakepit, in het Eindhovense Klokgebouw, peilde het ED zaterdagnacht de meningen over het aanstaande verbod op 4-FA. 5 bezoekers van het feest hebben vooraf in de parkeergarage allemaal een capsule van 150 mg 4-fluor geslikt. De resterende 4-FA capsules en twee xtc-pilletjes worden in de bh van een van de dames naar binnengesmokkeld. „Zo streng mogen ze toch niet fouilleren.” Een van de vele beveiligers bij Snakepit bevestigt dit.

Internet
Er gaan nog wel een paar maanden overheen voordat het verbod op 4-FA in werking treedt. De vijf vrienden vinden het betuttelend maar maken zich er niet druk over. „Nu bestellen we het gewoon via internet. Als dat straks niet meer gaat, zullen we het wel op een andere manier kunnen krijgen. Dat is geen probleem. Xtc is ook nog altijd gemakkelijk aan te komen.”

Lees het hele artikel maandag in het ED of in de digitale krant

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement