Volledig scherm
© Menno Boon

Deur wijd open voor fraude bij gemeente Eindhoven

EINDHOVEN - De stormbal is gehesen bij de gemeente Eindhoven. Want de deur staat open voor fraude. Zelfs de afhandeling van de poststukken is niet op orde. Huisaccountant Ernst & Young luidt daarom de noodklok.

Geen toezicht
Ambtenaren die met een bankpas van de gemeente geld kunnen pinnen zonder dat daar controle op plaatsvindt. Ambtenaren die geld van de gemeenterekening kunnen overschrijven zonder dat daar toezicht op wordt gehouden. Ambtenaren die dusdanig vergaande bevoegdheden in het ICT-systeem van de gemeente hebben, dat ze ook hun neus kunnen steken in zaken waar ze ambtshalve helemaal niets mee te maken hebben.

Het is, kortom, behoorlijk mis bij de gemeente Eindhoven. En dat is nog niet eens alles: ook een aantal 'primaire processen' zijn niet op orde, zoals de afhandeling van poststukken, de verstrekking van paspoorten en het betalen van uitkeringen.

Onvoldoende grip
Kort samengevat: de deur staat wijd open voor fraude omdat er onvoldoende controle plaatsvindt op de geldstromen en de ambtelijke processen. En de ambtelijke top heeft onvoldoende grip op de organisatie en de processen binnen de gemeente. Of zoals Ernst & Young het letterlijk omschrijft: "Beheersing van getrouwheid en de rechtmatigheid van handelen zijn niet geheel op orde."

Lees zaterdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.