Volledig scherm
PREMIUM
David en Arjan © Joost Hoving

‘Dit kan de zwartepietendiscussie oplossen’

David en ArjanDavid en Arjan (r.) van geluksplatform 365 Dagen Succesvol delen hun lessen voor een leuker leven.

Wat nou als die hele zwartepietendiscussie de schuld is van Henny Huisman? Dat is minder vreemd dan je misschien denkt. In mijn hoofd ging het de afgelopen week zo: ik schaamde me kapot. Voor al die agressiviteit op straat, voor het uitzinnige rioolracisme op sociale media en op spandoeken, voor de ingegraven koppigheid en het totale gebrek aan inlevingsvermogen.

Die avond zaten we aan tafel en zoals altijd bespraken we voordat de maaltijd startte kort waar we die dag blij mee waren. Mijn dochter had haar antwoord paraat: ,,Win-win’’, zei ze. Verbaasd keken mijn lief en ik haar aan. Win-win? Als in: poeh-poeh of nou-nou?

Ze begon het uit te leggen. ,,We hebben het op school gehad over win-win. Je kunt pas zelf winnen als iemand anders wint. Zoek wat goed is voor iedereen!’’ Triomfantelijk keek ze rond, alsof ze zojuist het vuur had uitgevonden. En misschien was dat ook wel zo.

  1. Buma als de broer van Baudet
    PREMIUM

    Buma als de broer van Baudet

    Ik verbaas me al een tijdje over de politieke koers van Sybrand Buma en het CDA. Zijn partij zit in het kabinet. Hij zat aan de onderhandelingstafel toen de kabinetsplannen werden gevormd. Hij zit in het centrum van de macht. Maar Buma blijft maar doen alsof dit helemaal niet zo is. Hij drukt iedereen die ontevreden en boos is tegen zijn borst, kakelt over de ‘elite’ die ‘de gewone man’ niet meer snapt. Wil om onduidelijke redenen die twintig Gele Hesjes die er in Nederland rondlopen mee laten praten over de klimaatplannen. Maar ondertussen was hij de afgelopen maanden een van de weinigen die te vuur en te zwaard de afschaffing van de dividendbelasting verdedigde; toch één van de plannen waar ‘de gewone man’ het kwaadst om is geworden. En verhoogt het kabinet het lage btw-tarief, nog zo’n maatregel die ‘de gewone man’ in zijn portemonnee gaat voelen.